
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Dobro je poznato koliko su narandže zdrave zbog visoke količine vitamina C i ostalih nutrijenata koje sadrže… Kada oljuštite narandžu, prvo što uradite je da bacite koru u kantu za smeće. Ovaj korak od sada treba da preskačete, jer upravo ovaj dio narandže sadrži najviše vitamina C, čak dva puta više od samog ploda.
Foto: Guliver/Thinkstock
Kora narandže pored velike količine vitamina C sadrži isalvestrol Q40 i limonelu – sastojke koji pomažu organizmu da se izbore sa rakom debelog crijeva, ali i sve češćem raku dojki. Da biste ih mogli upotrijebiti kao suplement ishrani, potrebno da je napravite njihov prah!
Uzmite nekoliko narandži, oljuštite ih i pojedite. Nakon toga koru nemojte bacati, kao to smo već rekli, već je stavite u pleh i osušite. Kada se potpuno osuše, sameljite ih i dobijenu smjesu u vidu praha stavite u čistu teglu koju ćete držati dobro zatvorenom.
Svakodnevno uzimajte po jednu kašiku ovog praha tako što ćete ga konzumirati sa smutijem, muslijem, čašom vode ili jogurtom.
Osim toga s ovim prahom možete i dodavati ukusnarandže vašim omiljenim desertima.
Poslije samo nekoliko dana, primijetićete veliku promjenu u vašem organizmu: osjećaćete se bolje, energičnije, a virusi i gripa će vas zaobilaziti u širokom luku.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN