Prehrambene prednosti suhog voća

by | 11 Februara, 2013

Mnogi od nas nisu svjesni prehrambenih vrijednosti koje suho voće pruža našem tijelu. Na prmjer, ukoliko slatkiše zamjenite suhim voćem i konzumirate ga svakodnevno, ojačat ćete vaš imunološki sistem. Grickanje suhog voća zadovoljit će vašu glad i pružiti vam obilje vitamina i minerala.

1. Marelica

Marelica je dobar izvor vlakana, bogata je željezom, vitaminima A i C, kalijem, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Ono je također dobra za vaša crijeva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje marelica pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, te poboljšava vid.

2. Smokva

Smokva sadrži dobru količinu vitamina poput vitamina K, B6, C, E, različitih minerala i fosfora. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u proizvodnji krvnih žila. Ona nas također štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.

3. Paradajz

Sušeni paradajz sadrži nula masnoća i holesterola, što znači da nema kalorija. Paradajz sadrži antioksidante, bogat je vitaminom C i željezom. Obilje vitamina C nalazi se u sušenom paradajzu koji pomaže u prevenciji raka, dijabetesa, bolestima srca i pluća.

4. Brusnica

Suhe brusnice su naširoko koriste za liječenje problema mokraćnog sistema. One također pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, kardiovaskularnih bolesti, jačanju imunološki sistem, te imaju antikancerogena svojstva. Suhe brusnice također pomažu u borbi protiv karijesa.

5. Grožđice

Grožđice sadrže minerale poput kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka. Grožđice djeluju anti-upalno i snižavaju holesterol. One također štite od raka debelog crijeva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su koronarne bolesti srca, bolesti nerva, Alzheimerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.

Izvor: Ljepota.ba