Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Naučno je dokazano da ishrana može dobro da utiče na mentalno zdravlje, i da protiv depresije ili anksioznosti ne moraju uvijek da se uzimaju lijekovi.
CRNA ČOKOLADA
Crna čokolada djeluje kao prirodni antidepresiv, čineći da se osjećamo bolje, jer sadrži tirozin, koji je utiče na povećanje dopamina u organizmu. Dopamin direktno utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Poznato je da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu, a pored toga crna čokolada oslobađa i endorfin, zbog kojeg se osjećamo sretno, i smanjuje osjećaj stresa i anksioznosti.
ORASI
Orasi su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidanasa i proteina, koje mogu da pomognu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Orahe je najbolje konzumirati u sirovom obliku, jer tada sadrže najveću količinu polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osoba osjeća smireno. Stručnjaci, za borbu protiv lošeg raspoloženja savjetuju i uzimanje indijskog oraha. Ovaj orašasti plod sadrži željezo, vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, kao i triptofan, koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu i smanjuje osjećaj depresije.
BOROVNICE
Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa koji doprinose smanjenju osjećaja depresije. One su takođe bogate vitaminom C, koji pomaže u snižavanju kortizola, a samim tim smanjuje i anksioznosti. Nedavna studija je pokazala da jedenje borovnica može da pomogne u smanjenju negativnih genetskih i biohemijskih materije koje organizam proizvodi tokom depresije. Redovno konzumiranje borovnica takođe smanjuje suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživjeli posttraumatski stres.
MLIJEČNI PROIZVODI
Mliječni proizvodi i jaja su dobri za smanjivanje depresije i anksioznosti. Posebno se preporučuje konzumiranje grčkog jogurta, jer on ima dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Dokazano je da je osjećaj anksioznosti povezan sa padom nivoa šećera, pa je zato jogurt pravi izbor u borbi protiv ovog poremećaja. Mliječni proizvodi, takođe, sadrže triptofan koji je prirodni umirujući agens. Zato mnogi psihoterapeuti preporučuju što češće uzimanje, sira, jogurta, sladoleda i ostalih mliječnih proizvoda.
IZVOR: NOVOSTI.RS