
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Naučno je dokazano da ishrana može dobro da utiče na mentalno zdravlje, i da protiv depresije ili anksioznosti ne moraju uvijek da se uzimaju lijekovi.
Foto: Guliver/Thinkstock
CRNA ČOKOLADA
Crna čokolada djeluje kao prirodni antidepresiv, čineći da se osjećamo bolje, jer sadrži tirozin, koji je utiče na povećanje dopamina u organizmu. Dopamin direktno utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Poznato je da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu, a pored toga crna čokolada oslobađa i endorfin, zbog kojeg se osjećamo sretno, i smanjuje osjećaj stresa i anksioznosti.
Foto: Guliver/Thinkstock
ORASI
Orasi su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidanasa i proteina, koje mogu da pomognu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Orahe je najbolje konzumirati u sirovom obliku, jer tada sadrže najveću količinu polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osoba osjeća smireno. Stručnjaci, za borbu protiv lošeg raspoloženja savjetuju i uzimanje indijskog oraha. Ovaj orašasti plod sadrži željezo, vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, kao i triptofan, koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu i smanjuje osjećaj depresije.
Foto: Arhiva portala
BOROVNICE
Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa koji doprinose smanjenju osjećaja depresije. One su takođe bogate vitaminom C, koji pomaže u snižavanju kortizola, a samim tim smanjuje i anksioznosti. Nedavna studija je pokazala da jedenje borovnica može da pomogne u smanjenju negativnih genetskih i biohemijskih materije koje organizam proizvodi tokom depresije. Redovno konzumiranje borovnica takođe smanjuje suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživjeli posttraumatski stres.
Foto: Arhiva portala
MLIJEČNI PROIZVODI
Mliječni proizvodi i jaja su dobri za smanjivanje depresije i anksioznosti. Posebno se preporučuje konzumiranje grčkog jogurta, jer on ima dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Dokazano je da je osjećaj anksioznosti povezan sa padom nivoa šećera, pa je zato jogurt pravi izbor u borbi protiv ovog poremećaja. Mliječni proizvodi, takođe, sadrže triptofan koji je prirodni umirujući agens. Zato mnogi psihoterapeuti preporučuju što češće uzimanje, sira, jogurta, sladoleda i ostalih mliječnih proizvoda.
IZVOR: NOVOSTI.RS