Razbijen mit o štetnosti jaja

by | 13 Jula, 2014

Iako su mnogi skeptični porema redovnoj konzumaciji jaja, evo zašto bi se trebali predomisliti i uvrstiti ih u svoj jelovnik.

jaja

Rašireno je nepotkrijepljeno vjerovanje da holesterol kojeg sadrži žumanjak povećava nivo holesterola u organizmu i ugrožava zdravlje. No dobra vijest je da sve više istraživanja dokazuje da su dobrobiti za zdravlje, koje dobijate konzumacijom jaja, mnogobrojne. U jednom novijem istraživanju dokazano je da ne postoji veza između konzumacije jaja i srčanog ili moždanog udara. Razbijanje mitova o jajima se nastavlja…

Opskrbljuje vas vitaminima

Jedno jaje prosječne veličine sadži više nužnih vitamina, kao što su vitamin B2 ili riboflavin (koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju u tijelu); B12 ili kobalamin (koji ima vitalnu funkciju u proizvodnji crvenih krvnih ćelija); vitamin A ili retinol (koji održava dobar vid) i vitamin E ili tokoferol (koji pomaže u borbi sa slobodnim radikalima, koji mogu uzrokovati oštećenja ćelija i tkiva, što pak vodi do raka).

Snabdijeva vas nužnim mineralima

Jaja obiluju fosforom, gvožđem i cinkom, mineralima koji su itekako bitni za funkcionisanje organizma. Mnogi od nas ne unose dovoljno gvožđa u organizam zbog čega smo umorni, iscrpljeni i gunđavi. Cink održava vaš imunitet u top-formi i pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju, dok je fosfor bitan za zdravlje zubi i kostiju. U jajima se u tragovima mogu naći i neki važni elementi kao što su jod i selen.

Jaja smanjuju rizik od raka

Cijelo jaje jedan je od najboljih izvora hranjivog kolina. Naime, veliko jaje sadrži 33% preporučene dnevne količine kolina (za odraslu osobu), a jedno istraživanje je pokazalo da žene koje unose veće količine kolina u tijelo imaju 25% manje šanse oboljeti od raka dojki od onih koje to ne čine. Da napomenemo da se većina kolina krije u žumanjku, tako da ako ne želite, slobodno se riješite bjelanjka.

Jaja čuvaju vaš vid

Žumanjci sadrže veće količine zeaksatina i luteina, antioksidansa koji dokazano djeluju odbrambeno od makularne degeneracije, što znači da ćete sjajno vidjeti i kad budete u osamdesetima.

Omlet dnevno može smanjiti vaš struk

Naučnici su otkrili da kad za doručak pojedete jaja automatski se ne prejedate ni ostatak dana. Ne samo to, nego vrlo često konzumirate manje kalorija i ostatak dana, i to 401 manje, što znači da možete izgubiti više od kilograma mjesečno samo na osnovi toga. vjerovatno se razlog krije u tom što vas jaja duže održavaju sitima, pa ćete rjeđe posegnuti za nezdravim međuobrokom ili pretjerati tokom ručka.

Vaši trbušni mišići će se najesti jaja

Ove male kugle sadrže odrežene dijelove aminokiselina zbog kojih vaše tijelo lakše razgrađuje bjelančevine iz jajeta. To znači da je tvrdo kuvano jaje idealna hrana za oporavak mišića nakon teške tjelovježbe.

Izvor: magazin.net.hr