Recept nutricionistice Marizele Šabanović: Kuglice za bolju probavu

Od samo tri sastojka!

by | 12 Maja, 2021

Zbog brzog načina života često se okrećemo nezdravoj hrani koja negativno utiče na probavu. Ni praznična trpeza (a maj je pun praznika) koja obiluje slatkim, slanim i masnim delicijama – nije prijatelj metabolizma. Zato smo od naše nutricionistice Marizele Šabanović (a pratimo je na Instagramu @nutricionizam.ba) preuzeli ovaj recept za ukusne kuglice OD SAMO TRI SASTOJKA za dobru probavu! 

Sastojci: 

100 g suhih šljiva bez košpice (ako ste osjetljivi na sumpor, operite ih)
30 g badema (potopiti u vodi na par sati)
20 g mljevenog lanenog sjemena.

Priprema:

Samljeti bademe, dodati šljive i lan. Sve dobro isjeckati u sjecku. Oblikovati kuglice.

**Od smjese se dobije 5 kuglica.

SAVJET PLUS:

Pojesti naveče kao zadnji obrok 2 do 3 kuglice i zaliti sa čašom vode. Ujutro prvo popiti vodu ili čaj ili veoma blagu limunadu.

Trebalo bi pomoći da se preko noći pokrenu crijeva i da se ujutro lakše uspostavi stolica.

Ova smjesa ima dobar odnost topivih j netopivih vlakana a šljive sadrže i sorbitol koji djeluje kao laksativ.

I na kraju, Marizelin savjet: “Morate biti uporni”

ljepotaizdravlje.ba

Instagram @nutricionizam.ba