Riblje ulje suzbija štetni uticaj brze hrane na mozak

by | 26 Maja, 2013

Riblje ulje može zaustaviti negativan uticaj brze hrane na mozak, navode naučnici.

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim udjelom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije.

Naučnici sa univerziteta u Liverpoolu otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.

“Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što potencijalno povezuje pretilost sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje”, izjavila je Lucy Pickavance, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim udjelom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida, te potiču rast nervnih ćelija.

Izvor: Klix.ba