
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Plavi patlidžan je riznica minerala i vitamina, zbog čega se o njegovoj ljekovitosti govorilo još prije 3.000 godina. Bogat je vitaminom C i kompleksom vitamina B, kalcijumom, kalijumom, željezom, fosforom, magnezijumom, bakrom, manganom…
Foto: Guliver/Thinkstock
Sve to ga čini poželjnom namirnicom koja štiti srce, nervne ćelije i kosti, normalizuje krvni pritisak, “napada” anemiju.
Gorka jedinjenja u patlidžanu pospješuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i crijeva, a zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je za gojazne osobe i dijabetičare. Znatna količina pektina utiče na snižavanje holesterola.
Osim toga, plavi patlidžan sadrži saponin, koji posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.
Istraživanja su pokazala da sadrži bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.
Da biste bili sigurni da ćete u organizam unijeti svež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.
Izvor: novosti.rs