Šest namirnica za zdravije kosti

by | 28 Marta, 2014

Za zdravlje kostiju i zglobova ishrana je i te kako važna. Svoje jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijumom. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebalo što češće da jedete.

kalcijum-490x275

Mlijeko

Mlijeko je najdostupniji izvor kalcijuma. Osim toga, kalcijum u mlijeku se nalazi u obliku koji tijelo lako probavlja i apsorbuje.

Jogurt

Bogat bjelančevinama i zdravim bakterijama za vaš stomak, jogurt sadrži oko 400 mg kalcijuma u jednoj porciji. Izbjegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični s niskim postotkom mliječne masti.

Zeleno povrće

Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcijum. Odaberite špinat, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokule, kupus, šparoge, pečurke.

Mahunarke

Još jedan odličan izvor kalcijuma. Preporučujemo pasulj ili grašak.

Bilje i začini

Bosiljak, majčina dušica, cimeta, menta i bijeli luk ne samo da će vašoj hrani obezbijediti odličan ukus, već će i vašem tijelu pružiti kvalitetnu dozu kalcijuma.

Narandža

Agrumi poput narandže ne samo da sadrže kalcijum, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma. Ishranu obavezno obogatite narandžama, limunom, klementinama…

Izvor: ljepota.ba