Prednosti edamamea za vaše zdravlje
Edamame su ukusni mladi sojini zrna bogata proteinima i hranljivim tvarima. Evo koje su još neke prednosti edamamea za vaše zdravlje Edamame posta...
Sok od manga je moćan izvor antioksidanata, ali postoje i tri dodatna zdrava razloga da ga pijete
Širom svijeta ljudi uživaju u čarima manga, ali njegova tečna varijanta – sok od manga – treba biti na vašem radaru. Iako se sokovi često preispituju zbog visokog sadržaja šećera, većina njih je bogata hranljivim sastojcima, što izaziva raspravu oko ovih ukusnih napitaka. Najčešće se uživa u južnim i jugoistočnim azijskim zemljama kako bi se olakšala vrućina, a sok od manga je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. No, da li nutritivna vrijednost nadmašuje visok sadržaj šećera? Da li je sok od manga zaista zdrav?
Kratak odgovor? Da, u umjerenim količinama – ali takođe zavisi od vašeg napora da pronađete najzdravije opcije, prema registrovanom dijetetičaru Christopheru Mohr-u. “Zdravlje vašeg soka od manga zavisi od načina na koji je napravljen i njegovog sadržaja šećera”, kaže on. “Tražite proizvode koji su 100% voćni sok, a ne voćni napici koji nisu pravi sok.” Prilikom sljedeće posjete prodavnici, odvojite malo vremena za čitanje nutritivnih oznaka na omotu omiljenih proizvoda od soka od manga.
Sok od manga je bogat vitaminima A i C (koji jačaju vaš imunološki sistem i funkciju vida), kalijumom i magnezijumom, ali njegova najmoćnija hranljiva supstanca su antioksidansi. “Sok od manga sadrži antioksidanse poput mangiferina, koji može pomoći u prevenciji oštećenja ćelija”, kaže Mohr. “Takođe može biti efikasan za hidrataciju, iako ne bi trebao zamijeniti vodu.” Pored toga, mango može pomoći u varenju zahvaljujući prirodnim enzimima koji se takođe nalaze u soku od manga.
Da bismo bolje razumjeli glavne koristi soka od manga, istražimo dublje šta ga čini ukusnim, osvježavajućim i relativno zdravim napitkom.
Sok od manga je pun antioksidansa koji mogu poboljšati našu imunološku funkciju, prema registrovanom dijetetičaru Michelle Routhenstein. “Antioksidansi poput beta-karotena podržavaju imunološki sistem i štite od oštećenja ćelija”, kaže ona. “Ovi hranljivi sastojci mogu doprinijeti opštem zdravlju, uključujući zdravlje srca, smanjenjem oksidativnog stresa i upale.”
Oksidativni stres odnosi se na neravnotežu slobodnih radikala i oksidanata u tijelu koja može negativno uticati na naše kardiovaskularno zdravlje, kaže Routhenstein. Pijenjem soka od manga vjerovatno ćete smanjiti oksidativni stres dok promovišete zdravlje srca. Ipak, ne zaboravite jesti stvarnu hranu koja je zdrava za srce.
Mangiferin je pravi moćnik među antioksidansima. Pored svoje sposobnosti da spriječi oštećenje ćelija, mangiferin ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti srca, debelog crijeva i drugih osjetljivih organa.
Kupljeni sok od manga često je ukusniji od soka koji pravimo kod kuće, ali nažalost, takođe sadrži dodatne šećere. “Domaći sok od manga može biti zdraviji ako izbjegnete dodavanje dodatnih šećera”, kaže Routhenstein, napominjući da njegov prirodno visok sadržaj šećera može zahtijevati da napravite nekoliko promjena u napitku ili ograničite konzumaciju. “Razmislite o razblaživanju, ili odaberite cijeli mango, koji pruža vlakna koja pomažu u upravljanju nivoima šećera u krvi.”
Mohr nudi dodatne savjete za povećanje nutritivne vrijednosti domaćeg soka od manga, zadržavajući njegov ukus. “Volim da ga miješam sa gaziranom vodom, kako bih dobio gaziranost, ali i uživao u ukusu soka od manga”, objašnjava on. “Ako ga pravite kod kuće, možete pokušati dodati dio pulpe nazad u sok kako biste dodali vlakna.” Iznad svega, pobrinite se da vašu konzumaciju soka dopunite ishranom bogatom voćem i povrćem.
pilipphoto/iStock/Getty Images Plus