Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Ono što jedete i pijete tokom dana, naročito dok ste na poslu, može značajno da utiče na nivo vaše energije. Pojedine namirnice, naime, mogu biti glavni uzrok što konstantno osjećate umor i nedostatak energije.
Najveći problem predstavlja činjenica da na poslu provodimo veći dio dana, kao i da imamo izuzetno malo vremena na raspolaganju za pauzu za ručak, zbog čega mnogi pribjegavaju brzoj hrani i nezdravim obrocima. Namirnice koje najčešće biramo za ručak u toku radnog vremena uglavnom nisu hranljive i mogu izazvati osjećaj konstantne iscrpljenosti koju ne možemo da objasnimo.
Ukoliko i vi imate ovaj problem pogledajte u nastavku koje namirnice bi trebalo da izbjegavate i da konzumirate u što manjim količinama kako biste se ponovo osjećali zdravo, odmorno i bili u punoj snazi.
Prije svega, neophodno je da pijete dosta tečnosti, naročito vode, ali imajte u vidu da povećan unos tečnosti ne podrazumijeva i zaslađene napitke ili kupovne sokove. Takođe, izbjegavajte grickalice koje konzumirate kako biste “skratili vrijeme” i “preživjeli” dok ne stignete s posla kući na ručak.
1. Peciva
Hrana sa rafiniranim žitaricama, uključujući bijelo brašno sadrži uglavnom visok glikemijski indeks. Jedno pecivo, na primjer, može da sadrži čak 45g ili više rafinisanih ugljenih hidrata. Visok glikemijski indeks namirnica utiče na nivo šećera u krvi i insulina što dovodi do brze potrošnje energije. Stoga, birajte integralna peciva koja imaju duplo niži glikemijski indeks.
2. Žitarice
Kupovne žitarice uglavnom su prepune fruktoze, odnosno šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Preporučena porcija ovih namirnica je toliko mala, da većina nas, kako bi se najela, mora da pojede čak do tri puta više nego što bi trebalo kako bi utolila glad. Šećeri iz ovih namirnica vodeći su uzrok osjećaja umora, zbog čega bi trebalo da konzumirate zobene pahuljice, ali ne instant gotova pakovanja već čist zob, ili pak miks žitarica koji ćete sami pripremiti od namirnica kupljenih u prodavnici zdrave hrane. Ovakav obrok sporije se vari pa vas neće iscrpjeti i duže ćete zadržati osjećaj sitosti.
3. Mafini
Ova peciva su omiljen obrok mnogima koji ga rado biraju za doručak kao kombinaciju uz kafu. Ipak, povedite računa koje mafine i pogačice kupujete, jer su ove namirnice, takođe, prepune šećera i ugljenih hidrata. Pored toga, u sebi sadrže i veliku koncentraciju soli, a visok nivo soli u organizmu može uzrokovati osjećaj umora i iscrpljenosti, te i izazvati zadržavanje vode u organizmu. Umjesto kupovnih, radije se opredijelite za pogačice koje ćete sami kod kuće napraviti pa ponijeti na posao. Pritom, idelno bi bilo da ova peciva napravite u kombinaciji sa nekim voćem ili povrćem.
4. Kofein
Kafa i ostala pića koja su puna kofeina obično sadrže velike količine šećera. Kupovna kafa može sadržati i vještačke boje i arome, konzervanse i sulfate, ili pak vještačke zaslađivače. Šećer koji unosimo hranom daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji bjelančevine poznate kao oreksin koja je odgovorna za to da nas u toku dana održava budnim. Posljedica jeste nedostatak oreksina što izaziva osjećaj iscrpljenosti i umora. Ukoliko baš morate da pijete kafu, trudite se da to bude domaća, crna kafa. Osim kafe, velike količine kofeina sadrže i čajevi, posebno zeleni i crni, koji su svakako mnogo zdravija opcija.
5. Sok od narandže
Kupovni sok od narandže je namirnica koju bi svakako trebalo da izbjegavate jer on naime, veoma često nije 100 odsto prirodni sok. Ovi sokovi, naime, mogu sadržati visok nivo fruktoze i vještačke boje i zaslađivače. Sok bez pulpe, koji mnogi najradije biraju, nema isti nivo vlakana i korisnih vitamina i antioksidanata kao pravo voće. Stoga radije kupite narandže, pa sami iz njih iscijedite sok i napravite osvježavajući napitak bez dodatka šećera, ili pak jedite ovo voće koje će vam i na taj način utoliti žeđ.
6. Voćni smoothie
Kupovni voćni frape često sadrži visok nivo prirodnog, ali i vještački dodatog šećera. Iako smoothie ima više vlakana nego sok, on i dalje obično sadrži veliku količinu fruktoze, posebno kada je napravljen samo od voća. Pravite smoothije sami, ali uz voće obavezno dodajte i neko zeleno povrće, kao što su špinat ili kelj.
7. Sendviči
Mnogi kupovni sendrviči napravljeni su od bijelog hljeba koji ima visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata. Pored toga, u njih se uglavnom stavljaju mesne prerađevine koje su prepune raznih dodataka i visokim nivoom natrijuma, fruktoze, aditiva, vještačkih aroma, boje i konzervansa. Redovno konzumiranje ovakvih namirnica prepunih aditiva glavni je uzročnik osjećaja umora. Radije sami napraite sendvič, na integralnom pecivu, odnosno hljebu napravljenom od čistih žitarica, i u njega stavite čiste mesnate namirnice, a ne one prerađene koje sadrže aditive, Uz to, potrudite se da u sendvič ubacite i organsko povrće puno vitamina, poput paradajza, paprike, krastavaca, zelene salate, kupusa…
8. Jogurt
Većina komercijalnih jogurta sadrži u sebi vještačke zaslađivače i visok stepen dodatog šećera, a neki od njih ne sadrže visok nivo zdravog probiotika, koji pospješuje crevnu floru i varenje hrane. Jogurt bez bogatstva zdravih bakterija, može izazvati probleme sa varenjem i nedostatak energije. Birajte običan grčki jogurt sa više proteina i manje dodatog šećera. Ukoliko volite slatki jogurt, dodajte prirodne zaslađivače kao što su med ili javorov sirup, te i svježe isjeckano voće i orase.
9. Čips
Čips i slične grickalice u sebi sadrže rafinisane ugljene hidrate, nezdrave masti i mnogo soli. Visok nivo masti i soli uzrokuje pojačanu iscrpljenost i pospanost. Ako volite grickalice i u potrazi ste za zdravijom alternativom, svoju žudnju zadovoljite orasima ili sjemenkama, ili pak napravite domaći zeleni čips od kelja, mrkve ili repe, koji su, takođe, hrskavi i vrlo ukusni.
10. Gazirana pića
Gazirani napici u sebi uglavnom sadrže mnogo šećera, dok dijetalna pića imaju vještački dodate zaslađivače. Redovno konzumiranje gaziranih napitaka može imati negativan uticaj na funkcije mozga i koncentraciju. Takođe, ova pića u sebi mogu sadržati i opasne supstance, poput vještačkih aroma i boja, fosfornu kiselinu, natrijum… Radije birajte kiselu vodu, koja je puna minerala, a čiji ukus možete obogatiti dodatkom svježih kriški voća.
11. Pržena hrana
Pržene namirnice, uključujući masne hamburgere i pomfrit, prepune su ulja i nezdravih trans masti. Zdrave masti poput onih u maslinovom ulju, orasima i avokadu mogu organizmu pružiti neophodnu energiju, dok nasuprot njima, nezdrave masti mogu da začepe arterije i uzrokuju osjećaj iscrpljenosti. Pržena hrana izaziva pospanost jer probavni sistem mora ubrzano da radi kako bi obradio nezdrave masti.
Izvor: Life Content