
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Pri ruci bi uvijek trebalo da imate suho voće, naročito kad je hladno vriheme, jer sadrži važne materije za organizam, preporučuje poznati bečki stručnjak, profesor dr Hademar Bankhofer.
Foto: Guliver/Thinkstock
Evo i zašto:
Bogato je magnezijumom, mineralom koji relaksira mišiće, ublažava stres i poboljšava san, kao i vitaminima B kompleksa koji jačaju nervni sistem.
Obiluje željezom, zbog čega poboljšava imunitet, krvnu sliku i vitalnost.
Ako ga svakodnevno konzumirate, imaćete bolje varenje i cirkulaciju u predjelu glave.
Savjet plus: Suho voće je najbolje jesti ujutru, za doručak, isjeckati ga sitno i pomiješati sa jogurtom.
Suhe banane i jabuke su blagotvornije od drugog voća jer imaju najviše magnezijuma, željeza i vitamina B.
Nutricionisti ih preporučuju umjesto slatkiša, naročito osobama koje su izložene svakodnevnom stresu kao savršen štit u takvim situacijama.
IZVOR: NOVOSTI.RS