Divit baklava: Slasni zalogaji koji će oduševiti sve za stolom

by | 5 Aprila, 2024

Baklava je kolač koji dolazi u različitim varijantama, a svaka od njih ima posebno mjesto na sceni

Ovu tradicionalnu poslasticu mnogi vole zbog kombinacije orašastih plodova hrskave strukture i slatkog preljeva tzv. agde.

Divit baklava možda ne spada u one standardne, ali se definitivno vrijedi potruditi jer okus će oduševiti sve ljubitelje ove vrste slastica. Divit ili kako je još nazivaju, zgužvana baklava lakša i slađa za jesti, jer je sitnija i sočnija. Recept smo pronašli kod food blogerice Lamije Trešnjo Muharemi, poznatije kao @cherryontop, a na vama je da prikupite sastojke koji vam nedostaju i uživate u rapsodiji okusa koje ova poslastica pruža.

Sastojci:

Za baklavu:

– 1 pakovanje gotove jufke
– 500 g mljevenih oraha
– 200 g putera
– 100 g mljevenog keksa
– 100 g šećera
– 50 ml ulja

Za agdu:

– 900 ml vode
– 800 g šećera
– sok od 1/2 limuna

Priprema:

  1. Orahe, keks i šećer sjediniti. Puter istopiti, prohladiti, pa dodati ulje.
  2. Jedan list jufke premazati puterom, dodati preko još jedan list, premazati i njega. Preko cijele jufke posuti smjesu sa orasima. Na kraj šireg dijela jufke staviti tanji štap, iglu za pletenje, skroz tanku oklagiju ili bilo šta drugo što je slično i može poslužiti. Zatim rolati lagano do drugog kraja. Kada urolate sa oba kraja lagano povlačiti jufku prema sredini, na taj način će se ‘nabrati’. Skinuti sa štapića i redati u tepsiju premazanu puterom.
  3. Baklavu izrezati na neke manje komade, što je manja, to je slađa, premazati je sa ostatkom putera i staviti u rernu na pečenje. Peći na 200°, 10 minuta, zatim smanjiti na 150° i peći još 30 minuta.
  4. Za to vrijeme pripremiti agdu. Sve sastojke staviti na vatru i nakon što proključaju, pustiti da kuha nekih 10-15 minuta.
  5. Toplu baklavu zaliti vrelom agdom. Uživajte!

Keskul: Brzi recept za super lagan i kremast desert

ljepotaizdravlje.ba

Instagram