Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
Odrežite vrh glavice bijelog luka i stavite u mali poklopnjen lonac u rernu, a zatim ga prelijte maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i papra. Tako pokrivenog ga pecite jedan sat, a nakon što se malo ohladi iscjedite bijeli luk iz kore i ostavite ga sa strane.
Stavite krompir u veliki lonac i prelijte ga posoljenom hladnom vodom. Kuhajte na jakoj vatri 30-ak minuta ili dok ne omekšaju dovoljno. Procjedite krompir i stavite ga na kratko u frižider da sva vlaga ispari.
U dubokoj posudi na laganoj vatri pomješajte maslac i maslinovo ulje i kuhajte dok se maslac ne otopi. Dodajte pečeni bijeli luk, prstohvat soli i bibera te kuhajte 2 minute, a zatim skinite s vatre i prelijte ga preljevom od maslaca.
Dva pleha obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite krompir po njima, ostavljajući puno prostora oko svakog krompira. Nakon toga, koristeći čašu ili gnječilicu za krompir, izgnječite ihdok i dalje donekle održavate njihov oblik. Krompire možete zgnječiti prilično tanko, što će vam dati hrskavost, što mi svakako preporučujemo!
Krompir prelijte preostalim umakom od maslaca i pecite 30-35 minuta, dok krompiri ne porumene i ne postanu savršeno hrskavi. Pospite ih s malo morske soli i sitno sjeckanog peršuna.
Vaš hrskavi, zgnječeni krompir je spreman za posluživanje!