Imamo recept za hrskavi domaći grisini

by | 13 Januara, 2023

Grisini su odlična grickalica, mogu se poslužiti uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda, ali i uz neku krem supu

Stižu vam nenajavljeni gosti, a nemate spremne grickalice? Ništa lakše, samo umijesteš ove grisine i uvaljate ih u začine po izboru.

Sastojci:

  • 3 šoljice glatkog brašna
  • 2 kašičice instant kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 i 1/2 kašičica soli
  • 1 i ¼ šoljica mlake vode
  • 4 kašike maslinova ulja
  • Za posipanje – sjemenke susama, sitno sjeckani svježi ružmarin s malo pahuljica čilija, ribani parmezan pomiješan sa svježe mljevenim crnim biberom

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac s malo vode i šećerom. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinovog ulja. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijelite u dva dijela i svaki razvaljajze u pravokutnik dimenzija cca 23×33 cm. Narežite na trakice i zarolajte grisine, potom ih premažite ostatkom maslinovog  ulja te ih uvaljajte u susam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom… ili neku svoju omiljenu kombinaciju. Stavi grisine na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 1 sat. Pecite na 220 Celzijevih stepeni 12 do 14 minuta.

 

ljepotaizdravlje.ba

porosolka / iStock / Getty Images Plus