Recept iz domaće kuhinje: Pita od jabuka sa orasima

by | 25 Oktobra, 2024
Pita od jabuka sa orasima

Pita od jabuka sa orasima, omiljena jesenja poslastica, donosi toplinu doma. Uz jednostavne sastojke i brzinu pripreme, uživajte u savršenom ukusu

Pita od jabuka je omiljena slastica koja zauzima posebno mjesto u tradiciji mnogih kuća. Ovaj recept se prenosi s generacije na generaciju, a svaki domaćin dodaje svoj lični pečat, čineći je jedinstvenom.

Pita od jabuka sa orasima donosi toplinu doma

Jabuke, koje su osnovni sastojak, ne samo da su ukusne, već su i bogate vitaminima i vlaknima, što dodatno doprinosi zdravstvenim koristima ovog jela. U mnogim kulturama, pita od jabuka simbolizuje toplinu doma i gostoprimstvo te se često poslužuje tokom porodičnih okupljanja i praznika.

Postoje različiti načini pripreme pite, od klasične verzije s tankim korama, do bržih varijanti s gotovim korama. Dodaci poput cimeta i oraha ne samo da obogaćuju ukus, već i doprinose predivnom mirisu koji se širi tokom pečenja.

Jesen je idealno vrijeme za uživanje u ovoj poslastici, kada su jabuke na vrhuncu zrelosti, a cimet donosi dašak topline. Ova pita je ne samo jednostavna za pripremu, već i izuzetno povoljna, što je čini savršenim izborom za svaku priliku.

Bilo da je servirate kao desert nakon ručka ili kao slatku užinu, pita od jabuka nikada ne promašuje!

Pita od jabuka sa orasima: Recept

Sastojci:

  • 2 kg jabuka
  • 200 g oraha
  • 500 g kora za pitu
  • 1 kesica cimeta
  • 0,5 dl ulja

Za šerbet:

  • 800 g šećera
  • 800 g vode

Priprema:

Prvo operite jabuke, oljuštite ih i odstranite sjemenke, a zatim ih krupno narendajte. Orahe sitno iseckajte i sjedinite ih sa rendanim jabukama. Dodajte cimet i sve dobro promiješajte kako bi se ukusi sjedinili.

Uzmite dvije kore, premažite ih uljem i stavite jednu preko druge. Na kraju kore dodajte pripremljeni fil, pa pažljivo urolajte. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Obložite pleh papirom za pečenje i poredajte urolane pite. Premažite ih uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok se pita peče, pripremite šerbet. U šerpu stavite vodu i šećer, pa kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Šerbet ne treba da bude previše gust.

Kada je pita gotova, prelijte je još toplu šerbetom i ostavite da se upije.

Pitu možete poslužiti uz kriške limuna, što će dodatno obogatiti njen ukus. Ova poslastica idealna je za jesenje dane, kada su jabuke u punom rodu. Prijatno!

Ako želite još jedan sličan recept ovom onda pogledajte ovaj viralni recept s TikTok-a.

@marlenetonnessen apple pie for fall &lt3 #baking #bakingrecipe #bakingtiktok #gilmoregirls #aesthetic #autumn #autumnvibes #fall #applepie #applepierecipe #fyp ♬ original sound – ⋆。✩ mads

ljepotaizdravlje.ba

AnastasiaNurullina/iStock/Getty Images Plus