Recept za odlično varivo koje ćete skuhati za pola sata

by | 14 Februara, 2023

Kupus je kralj zime. Ovo lisnato povrće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. U nastavku vam donosimo recept za varivo od kupusa koji će okrijepiti nepce i dušu u ovim hladnim danima

Sastojci za varivo od kupusa:

  • 500 g naribanog kupusa
  • 400 g nasjeckanih pelata iz konzerve
  • 250 g krompira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 čajna kašičica slatke paprike u prahu
  • ½ čajne kašičice čilija u prahu
  • lovorov list
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i biber po želji

Ništa ne grije kao domaća krem čorba od graška

Priprema:

Zagrijte malo ulja u loncu na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i stapke celera pet-šest minuta dok ne omekšaju. Dodajte mljevenu papriku, čili prah, sol i biber po želji. Dobro promiješajte. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko pola minute.

Dodajte trakice naribanog kupusa i pirjajte oko jedne minute. Podlijte s povrtnim temeljcem i pelatima te ubacite lovorov list. U lonac ubacite i krumpir narezan na kocke otprilike iste veličine.

Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko 25 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube. Izvadite lovorov list iz variva.

Poslužite toplo s kriškom hljeba.

 

ljepotaizdravlje.ba

MurzikNata / iStock / Getty Images Plus