Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Divna kombinacija slatkog i blago kiselog ukusa maka u mekom tijestu čini štrudlu s makom zaista posebnom. Donosimo recept za štrudlu s makom
Svi vole štrudlu s makom zbog njenog savršenog spoja slatkog i blago kiselog ukusa, kao i mekane teksture koja podsjeća na nostalgične trenutke iz djetinjstva.
Vjeruje se da je ovaj desert stigao na Balkan tokom Austrougarske vladavine. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, riječ je o turskom slatkišu koji neki nazivaju mlađom sestrom baklave. Na Balkanu ovaj desert ima različita imena. U Sloveniji se zove makova potica, u Hrvatskoj povitica s makom.
Za tijesto:
Za pripremu sirupa, u manju šerpu stavite šećer i vodu, pa kuhajte oko 1-2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobro izmiješajte griz, mak i šećer, a zatim polako prelijte sirupom. Dodajte sirup postepeno kako biste dobili mekši nadijev koji će se zgusnuti kada odstoji.
U manju posudu sipajte šećer, kvasac i toplu vodu i miješajte dok se kvasac ne rastopi. U posebnu posudu stavite 225 g brašna i dodajte rastopljeni kvasac. Dodajte omekšali margarin i ostatak brašna, pa dobro umijesite dok se tijesto ne prestane ljepiti za ruke.
Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte ga u loptice. Pripremite pleh sa papirom za pečenje prije nego što počnete da razvijate testo. Razvijte tijesto na debljinu od oko 3 mm. Namažite polovinu pripremljenog nadijeva na tijesto i malo uvucite krajeve ka unutra.
Urolajte tijesto u štrudlu i ponovite postupak sa drugim dijelom tijesta. Prenesite štrudle na pleh, probijte ih viljuškom i premažite margarinom. Stavite štrudle u hladnu rernu i uključite je na 180 stepeni. Pecite oko sat vremena.
Ako želite mekšu koricu, prelijte je otopljenim margarinom. Ako to ne učinite, korica će biti hrskava.
Ako želite da isprobate malo drugačiji recept za štrudlu s makom, pogledajte ovaj recept:
@foodwithstyle_officialPoppy Seed Rolls Recipe 👩🏻🍳 Dive into the tempting world of poppy seed rolls – a delightful delicacy. Spoil your senses with this simple yet irresistible poppy seed rolls recipe. 📝 Ingredients for the Dough: – 250 g all-purpose flour – 125 ml lukewarm milk – 30 g softened butter – 1 egg – 1 tsp (3 g) dry yeast – 1 tbsp (15 g) sugar – A pinch of salt For the Poppy Seed Filling: – 100 g ground poppy seeds – 50 g sugar – 3-4 tbsp milk For brushing: – 1 egg yolk – 1 tablespoon milk For the Glaze: – 100 g powdered sugar – 2-3 tbsp water – 1 tsp lemon juice 👩🏻🍳 Preparation: 1. For the poppy seed filling, mix ground poppy seeds, sugar, and milk, and set aside to thicken. 2. In a bowl, dissolve dry yeast and sugar in warm milk. Let it rest until bubbles form. 3. Add flour, softened butter, egg, and a pinch of salt to the dough. Knead into a smooth dough. Cover the dough and let it rise in a warm place for about 1 hour until it doubles in size. 4. Roll out the dough into a rectangle on a lightly floured surface. 5. Evenly spread the poppy seed filling over the dough. 6. Roll up the dough from the longer side and cut into slices about 2 cm thick. 7. Place the slices on a baking sheet lined with parchment paper, lightly pressing them down. 8. Let the poppy seed rolls rise again for about 15-20 minutes and brush the rolls with a mixture of beaten egg yolk and milk. 9. Preheat the oven to 180 degrees Celsius and bake the rolls for approximately 15-20 minutes until golden brown. 10. For the glaze, mix powdered sugar with water or lemon juice and brush the warm rolls with it. 11. Allow to cool and enjoy! These poppy seed rolls are a delicious treat for a cozy coffee moment. Bon appétit! 👩🏻🍳
Olha_Afanasieva, MariaShumova/iStock/Getty Images Plus