Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Otkrijte recept za zdravi bulgur obrok, bogat vlaknima i hranjivim tvarima. Savršen obrok za zdravlje srca i probavu
Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina
Bulgur je niskokalorična integralna žitarica koja obezbjeđuje različite hranjive materije i posebno je dobar izvor magnezijuma, željeza, proteina i vlakana.
Bulgur može imati pozitivne efekte na zdravlje srca, gubitak težine, kontrolu šećera u krvi i zdravlje probave. Mnoge njegove zdravstvene prednosti pripisuju se njegovim vlaknima i biljnim jedinjenjima.
U nastavku dostavljamo jednostavan i zdrav obrok s bulgurom.
Bulgur priprema podrazumijeva kuhanje u kipućoj vodi s omjerom 1:2 (npr. 1 šolja bulgura, 2 šolje kipuće vode).
Bulgur je potrebno isprati a potom ga staviti s potrebnom količinom posoljene vode u šerpicu. Promiješajte i pustite da provri na srednje jakoj vatri. Potom stavite poklopac, smanjite temperaturu i kuhajte dok se tečnost ne upije (otprilike 10-ak minuta).
Kada je bulgur spreman, sjedinite sve sastojke u zdjeli, umiješajte maslinovo ulje i so, a na vrh dodajte komadiće sira i orahe.
Berina Kapa