Recepti za najbolje Halloween slatkiše

by | 31 Oktobra, 2022

Noć vještica idealna je prilika da oslobodite svoju kreativnost u kuhinji

Stoga, razne poslastice, koje inače pripremate, odjenite u novo ruho i uz malo mašte napravite savršenu kulinarsku kulisu za proslavu dana kada možete navući masku koju želite i zabaviti se na nešto drugačiji način

Mumije na stapiću

Sastojci:

  • 250 g sirnog namaza
  • 250 g keksa
  • 200 g bijele čokolade
  • 75 g čokoladnih kapljica

Priprema:

Pomiješajte kremasti sirni namaz s keksima dok ne dobijete jednoličnu smjesu koristeći mikser. Oblikujte male kuglice i stavite drvene štapiće u njih. Zatim ih stavite u frižider na 20 minuta kako bi se smjesa stvrdnula. Otopite bijelu čokoladu na vodenoj pari te pustite da odstoji 5 minuta. Umočite kuglice u bijelu čokoladu tako da pokrije sve dijelove smjese i položite na papir za pečenje prethodno pripremljen na pladnju. Stavite ih u frižider na 60 minuta kako bi se kuglice stvrdnule. Ostatak bijele čokolade (mora biti zagrijana smjesa) potrebno je staviti u vrećicu na kojoj ćete odsjeći jedan kut te iz vrećice istisnuti na kuglice.

Preporučujemo da prvo na desert stavite čokoladne kapljice te na taj način napravite oči mumiji. Nakon toga kružnim pokretima istisnite bijelu čokoladu oko kuglice stvarajući dojam zavoja koji obavija mumiju. Stavite sve gotove kuglice u frižider sve dok ih ne odlučiš poslužiti.

Prhki keksići

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • Vanilin šećer
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 kašike mlijeka
  • 100 g brašna
  • 1 kašika kvasca
  • bijela čokolada za ukrašavanje

 

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilijom. Dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Na kraju dodati prosijano brašno i kvasac. Ostavite tijesto u zatvorenoj posudi i stavite u frižider na 3 sata. U kalupe za kekse staviti jednu ili dvije kore tijesta i peći na 200° 7/10 minuta! Ukrasite ih po svojoj želji!

 

Pauci

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sara Primaveri (@attyeorry)

Sastojci:

  • 225 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 25 g šećera u prahu

Za ukrašavanje:

  • tamna čokolada
  • Kuglice čokolade
  • šećerne oči

 

Priprema:

Premažite dno i stranice kalupa maslacem. Brašno, šećer i maslac ubacite u multipraktik. Spremno je kad bude mrvičasto, nalik na krupne krušne mrvice. Naravno, taj dio možete odraditi i prstima. Kad smjesa postigne željenu teksturu, ubacite umućeno jaje i kašiku vode pa miješajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obložite kalup. Stavite u frižider na 20 minuta, a za to vrijeme zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Pecite 15 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.

 

Medenjaci

Sastojci:

  • 1 komadić neslanog maslaca, sobne temperature
  • 1/2 šoljice smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 3 šoljice brašna, plus još za posipanje
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice mljevenog cimeta
  • 1 + 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mljevenog klinčića
  • 1/2 kašičice mljevenog muškatnog oraščića

 

Priprema:

U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, sodu bikarbonu i začine. Staviti na stranu. U zdjelu umiješajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jaje, dobro promiješajte. Sa mikserom na niskoj brzini, postupno dodajte mješavinu brašna i tucite dok se ne sjedini. Zamotajte tijesto u plastiku. Ohladite najmanje 1 sat.

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Limove za pečenje obložite papirom za pečenje. Staviti na stranu. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto. Izrežite na oblike po želji. Prebacite u pripremljene limove za pečenje. Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 15 minuta prije nego što je prebacite na tanjir za posluživanje. Ukrasite kolačiće po želji.

Uživajte!

ljepotaizdravlje.ba

Instagram, og-vision / iStock / Getty Images Plus