Sočna i mirisna baklava s marcipanom za koju će svi tražiti komad više

by | 27 Juna, 2023

Baklava je tradicionalna poslastica koja dolazi u različitim varijantama, od one klasične s orasima, do baklave s lješnjacima, pistacijama…

Prošle godine na gastro sceni je vladala cheesecake baklava, ali jeste li ikada probali baklavu s marcipanom? Ovo nije baklava koju ćete pripremati gomilama u tepsijama, ovo je specijalitet koji će biti pratnja svim ostalim poslasticama, spremna za svega par minuta, izgledom i okusom nevjerovatna i primamljiva. Pravi se od preostalih jufki i putera glavne baklave od oraha.

Recept za prženu baklavu od marcipana ili kako se u turskoj zove, halva od badema pronašli smo na profilu bh. influenserice Zerine Suyabatmaz.

  • Potrebni sastojci:
    8-10 lista jufke
    Istopljen puter
    marcipan ili halva od badema iz turskih prodavnica
    Med

Priprema:

Jedan list baklave podijelimo na 4 trougla, izmedju dva trougla mažemo puter, zatim stavljamo jednu rolnicu marcipana i “pakujemo” tj motamo u jufku. Na tavi prepržimo sa svake strane, i dekorišemo medom. Čas posla.

Neodoljiva torta od kafe i sira bez brašna

 

ljepotaizdravlje.ba

zerinasuyabatmaz