Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Za pripremu ovih jela potrebno je manje od pola sata. Pileće mesne okruglice, Alfredo piletina ili složenac od piletine i tjestenine odličan su izbor za ljubitelje jednostavnih, brzih i zasitnih jela.
Sastojci:
U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte piletinu i začinite je solju i biberom. Pržite je dok ne bude gotova (oko 10 minuta). Maknite je sa strane, te je, kad se ohladi, narežite na trakice. U tavu na kojoj se pržila piletina dodajte mlijeko, temeljac i bijeli luk. Posolite i pobiberite te pustite da kuha. Dodajte fettuccine i kuhajte ih od tri minute uz stalno miješanje. Zatim nastavite kuhati dok tjestenina ne bude al dente. Pomiješajte vrhnje i parmezan i zatim dodajte u umak i kuhajte dok se ne zgusne. Odmah, dok je još vruće, na tanjir stavite prvo podlogu od rezanaca s umakom i na to položite narezani file piletine. Ukrasite peršunom.
Sastojci za mesne okruglice:
Priprema:
Izradite mesne okruglice: Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli za miješanje kombinirajte sve sastojke za mesne okruglice: mljevenu piletinu, parmezan, krušne mrvice, svježi nasjeckani peršun, nasjeckani luk, jaje, bijeli luk, sol i biber. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte kuglice i položite ih ravnomjerno na lim za pečenje obložen papirom. Pecite ih 15 do 20 minuta.
Napravite umak s lukom dok se mesne okruglice peku: U veliku tavu na umjerenoj vatri dodajte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk i pecite ga dok ne postane vrlo mekan i zlatan, često miješajući. Dodajte mljeveni bijeli luk i pecite ih još jednu do dvije minute. Dodajte goveđi temeljac, svježu majčinu dušicu, sol i biber. Pustite da smjesa zavrije, a zatim smanjite vatru i pirjajte dok se malo ne zgusne, oko pet minuta. Dodajte pečene mesne okruglice u tavu i kuhajte još oko pet minuta. Pospite sir po mesnim okruglicama i pokrijte tavu dok se sirne otopi, oko tri do pet minuta. Poslužite ih tople i ukrasite svježim timijanom i peršinom.
Rernu zagrijte na 250 Celzijevih stepeni. Pelate stavite u blender i usitnite ih na krupne komade. Na tavu stavite ulje, bijeli luk, origano i sol te sve sastojke dinstajte otprilike minutu. Dodajte usitnjene pelate, vodu, pileći temeljac i tjesteninu, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Kuhajte 15-ak minuta, dok tjestenina ne omekša. Kad se tjestenina skuha, ali ne i prekuha, umiješajte parmezan, biber i piletinu. Po potrebi začinite solju i biberom. Ako ti se smjesa čini previše suha, umiješajte još malo vode ili preostalog temeljca. Smjesu premjestite u vatrostalnu posudu ili tavu za pečenje te ju obilno pospite preostalim parmezanom i mozzarellom. Pecite oko 10 minuta ili dok se sir ne otopi. Ukrasite bosiljkom.
Šta jesti za doručak na poslu? Donosimo zdrave prijedloge koji će vas zasititi do ručka
iStock via Getty