Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Tamna čokolada nije samo ukusna, već i zdrava! Otkrijte zdravstvene prednosti tamne čokolade i saznajte kako je uključiti u ishranu
Tamna čokolada se godinama demonizovala i smatrala se nezdravom. Međutim, sada znamo da tamna čokolada, posebno, ima brojne zdravstvene prednosti i da postoje dobri razlozi zašto je uključiti u svoju ishranu.
„Oko 380 poznatih hemijskih supstanci opisano je u kakau, a među njima su fenolni fitokemikalije koje su intenzivno istraživane zbog svojih antioksidativnih sposobnosti“, kaže nutricionista Laura Parada.
„Osim toga, u nekim studijama je primjećeno da čisti kakao sadrži znatno više ukupnih fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog čaja i zelenog čaja.“ Dobro je znati.
Parada preporučuje da tražite čokoladu sa sadržajem kakaa od 75% ili više – imajući u vidu da većina standardnih čokoladnih tabli sadrži manje od 40%, važno je provjeriti etiketu: „Neke čokolade, čak i ako sadrže visok procenat kakaa, mogu uključivati i druge sastojke koje ne želimo, poput zaslađivača, aroma ili visokih nivoa šećera.“
Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama, ili je jedite sa orašastim plodovima kao zdravu užinu. Naravno, važno je konzumirati je u umjerenim količinama – ne više od 30 grama tamne čokolade (sa više od 75% kakaa) dnevno.
artisteer, YelenaYemchuk/iStock/Getty Images Plus