![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Osim što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i podstiče rad jetre, žuči i želuca.
Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda, ovo povrće predstavlja dragocjenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.
Ipak, ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste visok sadržaj betanina i betaina, ljekovitih jedinjanja koja podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.
Blagotvorni crveni korijen pomaže u liječenju gripa i smanjuje nivo masnoća u krvi. Pošto u svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (veoma je rijedak u namirnicama biljnog porijekla), cvekla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i posebno se preporučuje vegetarijancima.
Koristi se cijela biljka iako je najljekovitiji njen podzemni dio, koji se vadi u jesen i može se kuhati, peći ili kiseliti.
Izvor: Life Content