
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Tamna čokolada je, za razliku od bijele, mnogo zdravija.
Na osnovu istraživanja sprovedenog na uzorku od 31 osobe naučnici sa Univerziteta u San Diegu su otkrili da su učesnici ovog “slatkog” eksperimenta koji su jeli tamnu čokoladu na kraju istraživanja imali niži nivo šećera i pritisak, dok im se nivo holesterola smanjio za čak 20 posto.
Čokolada treba da sadrži najmanje 70 posto kakaoa koji sadrži antioksidanse koji pomažu tijelu da efikasnije iskoristi inzulin, zbog čega se smanjuje nivo krvnog šećera. S druge strane, bijela čokolada sadrži masnoće i šećer zbog čega se otežava protok krvi.
Izvor: ljepota.ba