
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Pogledajte koje tri zelene namirnice su veoma zdrave i mogu se nabaviti u proljeće.
Šparoga liječi mamurluk
Sadrži čak 70 posto preporučene dnevne količine vitamina K (važnog za pravilnu apsorpciju kalcijuma u kostima) i 20 posto preporučene dnevne doze vitamina A (jača imunološki sistem). Odličan su izvor proteina i folne kiseline, te prirodan lijek za mamurluk.
Zelena salata = antioksidansi
Zelena salata koja se uzgaja van sezone puna je štetnih hemijskih jedinjenja, koja mogu narušiti funkcije štitne žlijezde. Zelena salata uzgajana u proljeće obiluje antioksidansima, vlaknima, vitaminima K i C, te folnom kiselinom.
Mladi luk ublažava alergiju
Sadrži kvercetin, antioksidans koji djeluje kao antihistaminik i ublažava simptome sezonskih alergija. Kvercetin također reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Izvor: ljepota.ba