![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Osim što imaju nisku kalorijsku vrijednost, trešnje su izrazito bogat izvor hranjivih materija, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti.
Antioksidantna svojstva
Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kori, te imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.
Protivupalna svojstva
Naučne studije su pokazale da antocijanini u trešnjama djeluju protivupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv hroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih ozljeda.
Djeluju umirujuće
Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sistem i tako pomaže ublažiti neuroze, nesanicu i glavobolju.
Izvrsne za srce
Trešnjei su izvor cinka, gvožđa, kalijuma, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti koji regulišu rad srca i krvni pritisak.
Protiv raka i starenja
Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, iako ih ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.
Izvor: magazin.net.hr