Ukusno, brzo, a ne deblja – to mi zovemo savršenim doručkom

by | 25 Februara, 2017

Ovaj obrok se priprema 5 minuta, a njegove dobrobiti su ogromne. Naime, osim što poboljšava varenje i daje energiju skoro za cijeli dan, on je dobra prevencija od raznih infekcija…

Foto: Weheartit

Foto: Weheartit

Svaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz hvalospjeva sam za sebe, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana. Ovaj recept za doručak jednostavan je za pripremiti, tako da se niti oni najzaposleniji ne mogu izvlačiti, a sigurno će im koristiti, navodi Stil.kurir.rs.

Probajte jesti ovaj doručak svako jutro tokom mjesec dana i samo posmatrajte promjene na bolje.

Sastojci: 1 jogurt; 1 kašika jabukovog pektina (recept u nastavku); 1 kašika meda; 40-50 grama sjeckanih oraha; pola kašike cejlonskog cimeta; 30 kapi propolisa; 3 kašike zobene kaše i suho voće po izboru. Vrijeme pripreme je 5 minuta.

Šta je to pektin i kako se pravi – pogledajte na sljedećoj strani…

Foto: Weheartit

Foto: Weheartit

Šta je pektin i kako se pravi?

Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, a jabuke sadrže posebno visok udio pektina. Jabukov pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utiče na razgradnju masnih tvari. Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospješuje rad debelog crijeva.

Recept za domaći pektin

Treba vam 1 kg organskih jabuka i 2 ,5 dl vode. Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade. Stavite 2,5 dl vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Jabuke i vodu brzo skuhajte u loncu. Kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta. Potom miješajući nastavite da kuhate dok se masa ne zgusne na polovinu. Kašikom ocijedite kroz cjediljku i odmah smjesu pektina spremite u sterilizovanu teglu.

Način pripreme pogledajte na sljedećoj strani…

Foto: Weheartit

Foto: Weheartit

Kako pripremiti ovaj doručak?

Noć prije pomiješajte jogurt i jabukov pektin i ostavite u frižider da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, ali onda ćete morati da čekate da se pektin rastvori. Ujutru dodajte ostale sastojke i sve pomiješajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt dođe na sobnu temperaturu i rastopi zobena kaša.

Zašto je ovaj doručak najbolji?

Jača imunitet. Prevencija je mnogim infekcijama. Djeluje antiupalno. Poboljšava cirkulaciju. Daje ljepši izgled koži i kosi. Štiti zdravlje zuba. Pomaže u mršavljenju.

Izvor: lepotaizdravlje.rs