Poboljšajte svoje zdravlje korišćenjem alternativnih izvora vitamina D

by | 5 Oktobra, 2013

Mlijeko i sunce su odlični izvori vitamina D. Međutim, kako se bliži zima i biće sve teže da se ulovi koji zrak, biće nam potrebni alternativni izvori vitamina D, koji su, srećom, lako dostupni zahvaljujući time što se mogu pronaći u različitim namirnicama.

pečurke

Riba
Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D, naročito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možete unijeti ukoliko pojedete sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.

Pečurke
Pečurke apsorbuju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i veoma su korisne u ishrani.

Sok od narandže
Mnoge kompanije prodaju sok koji je obogaćen vitaminom D. Ovaj vitamin je sadržan i u svježem voću.

Jaja
Jaja takođe sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji treba obratiti pažnju na krvni pritisak i holesterol.

Izvor: cosmopolitan.rs