
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Mlijeko i sunce su odlični izvori vitamina D. Međutim, kako se bliži zima i biće sve teže da se ulovi koji zrak, biće nam potrebni alternativni izvori vitamina D, koji su, srećom, lako dostupni zahvaljujući time što se mogu pronaći u različitim namirnicama.
Riba
Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D, naročito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možete unijeti ukoliko pojedete sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.
Pečurke
Pečurke apsorbuju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i veoma su korisne u ishrani.
Sok od narandže
Mnoge kompanije prodaju sok koji je obogaćen vitaminom D. Ovaj vitamin je sadržan i u svježem voću.
Jaja
Jaja takođe sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji treba obratiti pažnju na krvni pritisak i holesterol.
Izvor: cosmopolitan.rs