![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Ukusne i hranljive, bogate vitaminima C i B grupe, limunskom i jabučnom kiselinom, kao i mineralima, naročito kalijumom, natrijumom, manganom, hromom, željezom i bakrom, plodovi borovnice pravi su eliksir zdravlja, a posebno se preporučuju u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u liječenju neinfektivne dijareje kod djece.
Foto: Arhiva portala
Izuzetno su efikasne i u dijetetskom smislu. Najbolje ih je uzimati u svježem stanju ili kao sok. Prijatnog su, nakiselo, slatkog i malo oporog ukusa. Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela.
Istraživanja su pokazala da je ova voćka najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Za ovakav njen kvalitet najzaslužniji su antocijanini, koji borovnicama i daju karakterističnu boju.
Istraživanja su pokazala i da redovno konzumiranje borovnica usporava proces starenja, poboljšava cirkulaciju i vid, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma…
IZVOR: NOVOSTI.RS