Ove namirnice ubrzavaju metabolizam i pomažu mršavljenju
Leća, krstašice, grah, citrusno voće i zob ključne - ove namirnice ubrzavaju metabolizam, pomažu sagorijevanju masti i podržavaju zdravlje Danas n...
Zagazili smo u jesenju sezonu, a to značajno mijenja i ono što nam je na jelovniku. Ali to nipošto ne znači da mora da bude nezdravo, zato vam donosimo recept za ukusnu i zdravu krem supu od bundeve u kojoj ćete nesumnjivo uživati tokom nadolazećih hladnijih dana.
Nekad davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio prazničnog stola za razne prilike i proslave. Smatra se da ju je u Evropu donio Kolumbo, gdje je prvobitno služila kao hrana za stoku. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
U nastavku vam donosimo recept za ukusnu krem supu od bundeve.
Potrebni sastojci:
1 kg bundeve
3 veće mrkve
3 krompira
2 luka
pola zelene manje paprike
2 grančice celera, jednako toliko i peršuna
vrhnje za kuhanje (po želji)
2 kašike maslinovog ulja
na vrh noža maslaca
Bundevu i povrće očistiti i narezati na ploškice. Staviti da se kuha tako da voda za 2 prsta prekrije povrće. Dodati ulje, sol i biber te kuhati dok povrće ne bude mekano.
Nakon kuhanja izmiksati štapnim mikserom. U supu dodati maslac, začine i po želji vrhnje za kuhanje.
Izvor: elle.hr/Foto: Getty Images