Sve o vitaminu B3: Važnost i izvori za zdravlje
Vitamin B3, poznat kao niacin, ključan je za energiju i dobro raspoloženje. Otkrijte sve o vitaminu B3 - kako ga unositi putem hrane i drugih izvor...
Ishrana bogata vlaknima može višestruko doprinijeti sveukupnom zdravlju, pomoći u održavanju željene težine i uticati na smanjenje rizika od dijabetesa, bolesti srca, pa i nekih vrsta raka!
Vlakna na čiji značaj ukazuju nutricionisti, a nalaze se u voću, povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama, najpoznatija su po sposobnosti da sprečavaju ili ublažavaju opstipaciju.
Ishrana bogata vlaknima normalizuje rad crijeva, pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, u postizanju zdrave težine, snižava nivo holesterola, a može imati i druge koristi za zdravlje srca, poput smanjenja krvnog pritiska i raznih upalnih procesa.
Studije su takođe otkrile da ishrana u kojoj su zastupljene namirnice sa visokim sadržajem vlakana, ima uticaja u smanjivanju rizika od raka debelog crijeva.
Vlakna pomažu u održavanju zdravlja crijeva, smanjuju rizik od razvoja hemoroida i kesica u debelom crijevu (divertikuloza).
Rezultati istraživanja sugerišu i da je povećanje unosa vlakana, posebno onih iz žitarica, povezano sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i svih karcinoma.
Vlakna uključuju dijelove biljne hrane koje tijelo ne može da svari ili apsorbuje. Za razliku od ostalih komponenata hrane, kao što su masti, proteini ili ugljeni hidrati – koje tijelo razgrađuje i apsorbuje, čovjekov organizam ne vari vlakna. Relativno netaknuta prolaze kroz sistem organa za varenje – želudac, tanko crijevo i debelo crijevo.
Vlakna se obično klasifikuju kao ona koja se rastvaraju u vodi ili ona koja su potpuno nerastvorljiva.
Vlakna rastvorljiva u vodi nakon stajanja u tečnosti naprave materijal sličan gelu. Rastvorljiva vlakna se nalaze u ječmu, grašku, grahu, jabukama, agrumima, mrkvi, ječmu. Mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola i glukoze u krvi.
Nerastvorljiva vlakna pospješuju kretanje onoga što ste pojeli kroz probavni sistem i podstičući izbacivanje stolice, tako da može biti od koristi onima koji se bore sa zatvorom ili neredovnom stolicom.
Brašno od cijelog zrna, pšenične mekinje, orašasti plodovi, mahunarke, grah i povrće, kao što su karfiol, mahune i krompir, dobri su izvori nerastvorljivih vlakana.
Količina rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana varira u različitim biljnim namirnicama.
Da biste imali najveću korist po zdravlje jedite raznovrsnu hranu bogatu vlaknima, poručuju nutricionisti.
Odlučite se za žitarice i proizvode od žitarica na kojima piše: “cijela zrna”, “mekinje” ili “vlakna”.
Uvijek možete dodati nekoliko kašika neprerađenih pšeničnih mekinja u svoje omiljene pahuljice.
Tragajte za hlebom i pecivima od cijelog zrna čiji ukus će vam prijati. Važan podatak koji bi trebalo da se nađe na pakovanju je da proizvod ima najmanje dva grama vlakana u obroku.
Eksperimentišite sa smeđom rižom, divljom rižom, ječmom, integralnom tjesteninom.
Dajte šansu mahunarkama. Grah, grašak i sočivo su izvrsni izvori vlakana. Probajte da dodajete kuhana zrna graha u neke salate.
Jedite više svježeg voća i povrća. Voće i povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Pokušajte da jedete pet ili više porcija dnevno.
Kokice sa niskim sadržajem masti i krekeri od cijelog zrna su takođe dobar izbor.
Šaka orašastih plodova ili suhog voća takođe je zdrava užina sa puno vlakana – mada imajte na umu da su orašasti plodovi i sušeno voće visokokalorični.
Povećavajte količinu vlakna u ishrani postepeno tokom nekoliko sedmica. To omogućava prirodnim bakterijama u vašem digestivnom sistemu da se prilagode promjenama. Ako prebrzo dodate previše vlakana može doći do pojave gasove, nadimanje u stomaku i grčeva.
Takođe pijte puno vode. Vlakna najbolje funkcionišu kada upijaju vodu, jer tako stolicu čine mekšom i lakšom za izbacivanje.
Dnevne preporučene doze vlakana za starosnu grupu do 50 godina su 38 grama za muškarce i 25 grama za žene.
Nakon 50. godine muškarci bi trebalo da unos 30 grama vlakana svakodnevno, dok je za žene 21 gram idealan, poručuju stručnjaci.
bit245 / Getty Images via Guliver