Zdrava i ukusna heljda: Namirnica koju treba da uvrstite u svoju ishranu

by | 18 Novembra, 2013

Cijenjena je zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana i minerala mangana i magnezija: upoznajte se s ovom zdravom i ukusnom, ali i nepravedno zapostavljenom žitaricom koja bi trebalo da se nađe na vašem meniju.

494f93057f95d7d-490x326

Zrno heljde je hranjivo, bogato vitaminima B-grupe i lako probavljivo. Kuva se poput pirinča, guli i od njega se pravi heljdina kaša. Mlevenjem heljdinog zrna dobija se kvalitetno brašno za palentu, odnosno mešanjem s drugim žitaricama heljdino brašno je posebno pogodno za izradu hleba i peciva.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Brašno od heljde može imati tamniju ili svjetliju boju. Od heljdinog brašna prave se palačinke koje su prava poslastica. Takođe, postoji med od heljde koji je vrlo taman i aromatičan.

Heljda je stigla u Evropu u kasnom srednjem vijeku. Potiče iz Azije, gdje se upotrebljavala za proizvodnju hljeba. Heljda je danas najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji. Takođe, dosta se koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po palačinkama od heljdinog brašna.

Cjenjena je zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana i minerala mangana i magnezijuma. Heljda bi svakako trebalo da se nađe što češće na vašem jelovniku jer je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima, kao što su fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, smanjuje nivo šećera u krvi.

Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.

Otkriveno je da heljda smanjuje visoki pritisak i holesterol, te održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Izvor: zena.hr