Zdravi tacosi s mljevenim mesom i lećom: Recept pun hranjivih sastojaka

by | 23 Decembra, 2024
Zdravi tacosi s mljevenim mesom i lećom: Recept pun hranjivih sastojaka

Ako tražite ukusan obrok koji kombinuje bogatstvo okusa i zdravlje, ovi zdravi tacosi su pravi izbor.

S visokim sadržajem povrća, proteina i vlakana, idealni su za one koji žele održati balansiranu prehranu ili smanjiti unos kalorija, a savršeni su i za bezglutenske dijete.

Osim što su ukusni, tacosi s mljevenim mesom i lećom nude brojne zdravstvene benefite. Leća je poznata po svom bogatstvu vlakana i proteina, dok svježe povrće poput paradajza, paprike i zelene salate donosi obilje vitamina i minerala.

Evo kako ih pripremiti i zašto će vaše tijelo biti zahvalno.

Zdravi tacosi – sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja bijelog luka, zgnječena
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 2 kašičice mljevenog kima
  • 300 g nemasnog mljevenog mesa (po izboru, goveđe ili pileće)
  • 2 kašike paradajz pirea (bez dodatka soli)
  • 400 g konzervirane smeđe leće, isprane i ocijeđene
  • 2 paradajza, očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
  • 1 žuta paprika, očišćena i sitno nasjeckana
  • 1 svježa zelena čili papričica, očišćena i sitno nasjeckana
  • 1 kašika svježeg limunovog soka
  • 2 male zelene salate, tanko narezane
  • 8 malih bezglutenskih tortilja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TACO NAZO 🐟 (@taconazo)

Zdravi tacosi – priprema:

  1. Priprema začinskog mesa:
    • U velikoj tavi zagrijte pola maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte pola luka i pržite 5 minuta dok ne omekša. Dodajte bijeli luk, dimljenu papriku i kim te pržite 1-2 minute dok ne postane aromatično.
    • Pojačajte vatru na visoko i dodajte mljeveno meso. Pržite 3-4 minute, koristeći kašiku da razbijete grudice, dok meso ne porumeni.
    • Umiješajte paradajz pire i kuhajte još jednu minutu. Dodajte 185 ml (oko 3/4 šolje) vode i promiješajte dok se ne sjedini. Umiješajte leću i ostavite da krčka 10 minuta, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta.
  2. Priprema svježe salate:
    • U zdjeli pomiješajte paradajz, papriku, čili, limunov sok i preostali luk. Dodajte preostalo maslinovo ulje i začinite po želji. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Sastavljanje tacosa:
    • Podijelite pripremljenu mješavinu mesa i leće, zelenu salatu i svježu salsu među tortiljama. Poslužite odmah.

Zdravstvene prednosti ovog recepta

  1. Bogato vlaknima za bolju probavu:
    Leća i povrće osiguravaju visok unos vlakana koja pomažu u održavanju zdrave probave i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
  2. Izvor proteina za energiju i obnovu mišića:
    Kombinacija nemasnog mljevenog mesa i leće pruža obilje proteina potrebnih za oporavak i rast mišića, što je posebno korisno za aktivne osobe.
  3. Nizak udio masti i soli:
    Korištenjem nemasnog mesa i paradajz pirea bez dodatka soli, smanjujete unos zasićenih masti i natrija, čuvajući zdravlje srca.
  4. Obilje vitamina i minerala:
    Paprika, paradajz i zelena salata bogati su vitaminima C, A i K, dok limunov sok donosi dodatnu dozu antioksidanata koji jačaju imunološki sistem.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Anna Ortiz (@annappleaday_)

Ovaj recept nije samo obrok, već i investicija u vaše zdravlje. Idealni za porodična okupljanja ili brzu večeru, ovi tacosi spajaju ukus i nutritivnu vrijednost na najbolji mogući način. Pokušajte ih već večeras i otkrijte kako zdrava prehrana može biti i nevjerovatno ukusna!

ljepotaizdravlje.ba

Drazen Zigic/iStock / Getty Images Plus/