Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Krastavci se uglavnom sastoje od vode i zapravo imaju manji udio hranjivih materija. Ipak, jedete li svježe ili kisele krastavce, znajte da i oni imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti.
Prirodna hidratacija
Krastavci su sastavljeni od 96 posto vode. Budući da se više od polovine našeg tijela sastoji od vode, poželjno je jesti krastavce jer oni pospješuju normalno funkcionisanje različitih sistema u tijelu. Nedostatak vode dovodi do dehidracije, što uzrokuje umor, suha usta i grčeve u mišićima. Voda je ključna i za stvaranje sline i hlađenje tijela kroz znojenje.
Vitamin A
Krastavci su puni vitamina A, koji je jedan od mnogih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala, smanjuju rizik od raznih vrsta raka i bolesti koje nastaju zbog oštećenih ćelija. Ovaj vitamin ima mnoge važne funkcije, pomaže u normalnom rastu kostiju, razvoju bijelih krvnih zrnaca i normalnom funkcionisanju krvnih ćelija. Vitamin A je bitan i za mrežnicu i dobar vid.
Vitamin K
Kao i vitamin A, i vitamin K igra ulogu u izgradnji kostiju i drugih tkiva u tijelu. Međutim, uglavnom je odgovoran za stvaranje određenih proteina jetre potrebnih za zgrušavanje krvi. Ova sposobnost zgrušavanja je važna u slučaju krvarenja.
Kalijum
Oko 100 g krastavaca sadrži oko 150 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže u regulisanju metaboličkih funkcija, a takođe igra ulogu u razvoju mišićnog tkiva. Kalijum je potreban za održavanje prirodnog elektriciteta, odnosno aktivnosti srca. Krastavci sadrže i druge blagotvorne minerale, poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma.
Jednostavan plan ishrane s krastavcima možete pronaći OVDJE.
Izvor: magazin.hr