Zdravstvene prednosti brokule: Za srce, kosti i mozak
Brokula je prava nutritivna bomba koja poboljšava zdravlje srca, kostiju i mozga. Otkrijte zdravstvene prednosti brokule Često čujemo frazu "mi sm...
Najznačajniji sastojci ukusnog kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je skoro duplo više nego što je slučaj sa narandžom i limunom. Konzumiranjem jednog kivija, u organizam se unese više od 80 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C.
Kiviju se pripisuje da jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, te štiti od raznih alergija i prehlada. Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, i tako se naše tijelo štiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje cijelog tijela. Upotreba kivija naročito se preporučuje pušačima i onima koji konzumiraju alkohol, upravo zbog obilja vitamina C koji ublažava štetne efekte ovih poroka.
Kivi takođe ublažava nervozu i uznemirenost, a idealan je i u borbi protiv stresa. Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora i veoma je dobar za varenje, te prevenira gastritis i pomaže kod gasova. Minerali kojih ima u kiviju, kao što su magnezij i kalij jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu i kod zarastanja kostiju usljed preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.
VITAMIN E i omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, razrjeđuju krv u pravoj mjeri i tako poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Zato je kivi dobar za zaštitu od tromboze i srčanog udara.
Izvor: novosti.rs/Foto: Getty Images