Ove namirnice ubrzavaju metabolizam i pomažu mršavljenju
Leća, krstašice, grah, citrusno voće i zob ključne - ove namirnice ubrzavaju metabolizam, pomažu sagorijevanju masti i podržavaju zdravlje Danas n...
Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su bila temelj ishrane naših starih, vraćaju su u ishranu na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti. Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.
HELJDA
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata razlog je zbog kojeg bi se heljda svakodnevno trebala naći na tanjiru. Bogata je ugljikohidratima, sadrži sporo probavljivi škrob i jedan je od najboljih izvora bjelančevina.
Zrno heljde sadrži antioksidant rutin koji liječi od hipertenzije , a koristi se kao prevencija kod dijabetesa i reumatizma te jača memoriju.
Priprema: Na šoljicu heljde dodajte dvije šoljice vode i kuhajte 15 do 20 minuta. Možete heljdu poslužiti kao prilog ili kao nadjev sarmi, musaki i savijači.
JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijum, fosforom, magnezijumom, željezom, cinkom, selenom omiljena je u ishrani sportista, a ono što ju čini posebnom je sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi.
Od ječma se pravi slad koji zamjenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se pravi pivo. Od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.
Priprema: Na šoljicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šoljice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama a najviše koristi vašem organizmu dati će ukoliko ga konzumirate za doručak.
PROSO
Žitarica iznimno bogata željezom i magnezijumom pripada alkalnoj skupini hrane zbog čega je lako probavljiva. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niancinom koji smanjuje nivo lošeg holesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.
Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani djece.
Priprema: Jednu šoljicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šoljice vode, skuhanim ga možete čuvati u frižideru te koristiti kao dodatak salatama, juhama i doručku