Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Idealan početak dana? Dobar doručak koji će nas pokrenuti, dati nam energiju, razbuditi, zasititi nas, a ipak nas neće naduti niti doprinijeti tome da se osjećamo teško. Mi imamo savršen recept za to! Pritom, ovaj doručak je idealan nakon prazničnih dana i kao lijek od prejedanja koje tada neizbježno stupi na scenu.
Riječ je o čuvenoj zobenoj kaši, koja je karakteristična jer ima nizak procenat masti, a visok udio vlakana, pa će vrlo brzo regulisati vašu probavu. Isto tako, zob je poznat kao namirnica koja snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
Dakle, zobena kaša neutralisaće posljedice prejedanja, i neće dodatni iziritrati stomak niti želudac. Upravo suprotno – “natjeraće” ga da profunkcioniše i podstaći će vašu probavu, posebno ako u nju dodate bananu. Treba znati i da zobena (ovsena) kaša stabilizuje šećer u krvi, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 i siromašna je kalorijama.
Ako u nju dodate komadiće voća, možete samo da “pojačate” benefite iste. Najbolje je da vaš izbor padne na bananu. Banana je bogata kalijumom koji ublažava negativne posljedice pretjerivanja u hrani i piću, a pritom i osnažuje imunitet i stimuliše rast korisnih bakterija u crijevima.
Kliknite na sljedeću stranicu…
Potrebni sastojci za domaću ovsenu kašu:
Priprema:
1. Kada voda provri ubacite zobene pahuljice, a zatim ih kuhajte uz stalno miješanje tokom minut ili dva. Treba da potpuno omekšaju i postanu kremaste.
2. Dodajte prstohvat soli, ponovo sve dobro promiješajte, i sklonite sa ringle. U kašu dodajte sitno sjeckanu bananu i krušku, a po želji i malo meda i cimeta.
Prijatno!
Izvor: lepotaizdravlje.rs