Zelena dijeta za tanak struk

by | 13 Juna, 2013

Iako niste vegetarijanac, neki principi laktovegetarijanske ishrane u jelovniku imaće pozitivan efekat ne samo na kilograme, već i na zdravlje. Zelena dijeta je bogata dijetalnim vlaknima koja ubrzavaju probavu i dodatno regulišu holesterol.

Najvažnije namirnice takozvane zelene dijete su povrće, voće, žitarice, krompir, nemasni sir i mlijeko. Mahunarke poput pasulja, graška, sočiva i soje se rijetko jedu, a tokom perioda dijete meso, jaja i riba su zabranjeni. Ovo je i velika mana dijete, jer smanjen unos proteina može da ima negativne posljedice po zdravlje.

Doručak: Dan se najbolje započinje voćem, odnosno svježe cijeđenim sokom ili voćnom salatom. Voćna salata je odličan izbor i za međuobrok, a do podneva ne bi trebalo da unosite druge vrste hrane.

Trudite se da tokom dijete jedete dovoljno žitarica, naročito ječma, prosa, kukuruza, heljde. Žitarice nam donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krompir koji je poželjan. Krompir se uvijek jede kuhan, kao salata ili varivo.

Ručak: Glavni obrok u danu najbolje je započeti sokom od svježeg povrća. Uz ručak treba poslužiti krompir ili neke žitarice. Za pripremu koristite samo vodu, dakle bez ulja ili bilo kakvih drugih masnoća. Svaki dan uz ručak poslužite salatu od raznovrsnog povrća – krastavci, kupus, zelena salata, šargarepa, paradajz, rukola.

Večera: Započinje se takođe povrćem, dobar izbor je sok od svježeg povrća.

Obavezno je da svaki dan jedete dosta svežeg voća. Najviše se preporučuju maline, kupine, borovnice, ribizle, trešnje, višnje, jabuke, kruške, marelice, lubenice, dinje, ananas, narandže, limun, mandarina, kivi, grožđe. Voće treba jesti svježe, ili kao iscijeđeni sok, ali bez dodatka šećera. Najbolje je jesti sezonsko voće i ono iz podneblja, ali se može dodati i egzotično. Banane treba jesti umjereno, jer su kalorične i sadrže dosta ugljenih hidrata.
Voće se jede kao samostalan obrok, ali između voćke i drugog obroka treba da prođe bar pola sata. Isto važi i za mlijeko i mliječne proizvode, koje ne treba jesti u sklopu drugog obroka.

PRIMER JELOVNIKA

Natašte: jedna čaša svježe iscijeđenog voćnog soka

Doručak: voćna salata sa pola kašičice meda

Ručak: jedna čaša soka od paradajza, krem čorba od šargarepe sa komadima tikvice i integralnim pirinčem, kriška tosta sa namazom od svježeg sira, salata od svježeg kupusa

Međuobrok: jedan jogurt

Večera: jedna čaša soka od šargarepe, šopska salata.

Izvor: novosti.rs