Recepti iz emisije “Lonci i poklopci”

by | 14 Maja, 2015

l

Omiljeno tv lice mnogobrojinih dama kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu Vjeko Kramer i ove nedjelje, 17.05.2015. od 12 sati spremat će ukusna i zdrava jela. Vjekina ovonedjeljnia jela idealan su prijedlog i za vaš za nedjeljni ručak kojim ćete bez sumnje uveseliti svoje najmilije. Nedjeljno kuhanje Vjeko započinje pripremom Mirelinog kolača, zatim slijedi priprema piletine sa jabukama. Jela koja će Kramer spremati ne samo da su ukusna već su i zdrava a to potvrđuju i palaćinke sa špinatom i salata od ječma, koji će se naći na ovonedjeljnoj Vjekinoj trpezi.

MIRELIN KOLAČ

3 jajeta
10 žlica šećera
12 žlica brašna
10 žlica ulja
12 žlica mlijeka
2 žlice kakao praha
3 žlice griza
1/2 praška za pecivo
Zaljev:
½ l mlijeka
10 žlica šećera
2 vanili šećera
½ l slatkog vrhnja
Umutiti žumanjke sa šećerom. Ostale sastojke lagano umiješati. Dodati umućen snijeg od bjelanjaka. Kolač peći 30ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ᵒC. Provjeriti čačkalicom da li je pečen. Zaliv skuvati i preliti preko vrućeg kolača. Na hladan kolač staviti šlag.

PILETINA S JABUKAMA

½ kg pilećih prsa
1 jabuka
1 luk
4-5 češnjeva češnjaka
2 dl vrhnja za kuhanje
1 žlica maslaca
malo ulja
2 žlice currya
sol i papar
Vegeta

Na mješavini ulja i maslaca popržite usitnjeni luk i češnjak pa im dodajte na kockice sječenu piletinu koju ste prethodno marinirali u Vegeti i curryu. Kada piletina porumeni dodajte na ploške isječenu jabuku i popržite još par minuta dok ne omekša. Zalijte vrhnjem za kuhanje, začinite ostatkom usitnjenog češnjaka, solju, paprom i curryem i propirjajte još par minuta dok se ne zgusne.

PALAČINKA OD ŠPINATA

100g špinata
1 mladi luk
2 jajeta
1 žlica svježeg sira
1 žlica mljevenog lana
1 žlica brašna
sol i papar
kurkuma
ulje

Umutiti jaja, dodati im brašno, mljeveni lan i sir pa začiniti usitnjenim češnjakom, kurkumom, solju i paprom. Na malo zagrijanog ulja popržiti na kolutiće isječeni mladi luk. Kada omekša dodati isječeni svježi špinat i popržiti par sekundi dok ne omekša. Luk i špinat zaliti umućenim jajima i peći na laganoj vatri prvo s jedne strane par minuta pa onda preokrenuti i zapeći s druge strane. Poslužiti vruće kao predjelo.

SALATA OD JEČMA

200g ječma
2 mrkve
100g graška
2-3 mlada luka
1 feferona
2 paprike
1 krastavac
1 konzerva kukuruza
2-3 češnja češnjaka
kopar i peršinov list
100g Travničkog sira
Aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar

Ječam skuhate u slanoj vodi, ocjedite i ohladite. Grašak skuhate 3 min u slanoj vodi i ohladite.
Kukuruz iz konzerve samo procjedite. Svježu mladu mrkvu nasječete na tanke trakice. Travnički sir isjecite na kockice kao i svježu papriku, feferone i svježi krastavac. Mladi luk isječete na tanke kolutiće. Sve sastojke pomješajte i začinite maslinovim sokom, acetom balsamicom, solju, paprom te sitno sjeckanim peršunovim listom, koprom i češnjakom. Ne pretjerujte sa soli ako je sir preslan.