
Vlasnica bloga Ljepota čitanja donosi prijedloge knjiga koje nećemo ispuštati iz ruku
Petra Jukić strastvena je čitateljica knjiga i jedna od prvih book blogerica na ovim prostorima. Ona na svom blogu @ljepotacitanja okuplja više od ...
Gorka vijest za sve ljubitelje slatke čokolade. Naučnici predviđaju kako ćemo se u skorije vrijeme susresti s akutnim nedostatkom čokolade.
Foto: Guliver/Getty Images
Ljubitelje čokolade, vrijeme je da ojačate! Biljka kakaovac od kojeg se pravi kakao, najvažniji satojak čokolade, nalazi se pred izumiranjem. Naučnici/e s američkog Berkeley univerziteta objavili su informaciju koja nam se na prvu učinila poput šale.
Ali, ovo nije grozna šala već ozbiljno upozorenje. Zbog klimatskih promjena koja se već sada dešavaju, ova svima nam draga biljka vjerovatno više neće postajati. Kakaovac uspijeva samo pod određenim uslovi, a potrebna mu je dovoljna vlaga i posebno tlo. Ove uslove ispunjavaju samo određena područja prašuma oko ekvatora, a do 2050. godine uslovi će se u potpunosti promijeniti.
Foto: Arhiva portala
Previđeno je povećanje temperature od nešto više od 2 stepena Celzijusa do 2050. godine što će izazvati pravi nered na plantažama kakaovca te nas sve prisiliti na apstinenciju od čokolade.
Naučnici/e zato predviđaju “kraj” našeg omiljenog slatkiša do 2050. godine. Prema US National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), gotovo 90% područja na kojima se proizvodi kakaovac, zbog klimatskih promjena više neće biti pogodno za njegov uzgoj.
Čini se zato da će čokolada u skorije vrijeme biti rezervisana samo za one koji će biti voljni duboko posegnuti u džep.
Moguća nada krije se i u genetski modifikovanim biljkama kakaovca na kojima naučnici/e rade i koje bi mogle da preživi nove vremenske uslove koji nas čekaju.
IZVOR: WALL.HR