Božićno izdanje kulinarskog showa "Lonci i poklopci"

by | 5 Januara, 2017

Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” koji je na programu OBN televizije u nedjelju, impotent | 8. januara bi?e posve?eno pravoslavnom Boži?u!

Lonci i poklopci ove nedjelje posve?eni su pravoslavnom Boži?u

Lonci i poklopci ove nedjelje posve?eni su pravoslavnom Boži?u

 

Okupljanje oko porodi?nog stola prepunog raznih delicija dio je boži?ne tradicije. Vjeko Kramer upozna?e gledaoce s nekim od jela koja se mogu na?i i na vašem prazni?nom stolu.

Vjeko emisiju zapo?inje pripremom poga?e pahuljice 2, cialis koja je malo druga?ija od one koju je pravio prošle nedjelje, zatim ?e pripremati punjena jaja, kuglice od sira, posnu majonezu, a za kraj ?e napraviti posnu salatu koja je puna vitamina.

Vjeki u kuhinji ?e se u i ovoj specijalnoj emisiji pridružiti sestra. “Lonci i poklopci” su na programu od 13 sati.

POGA?A PAHULJICA  2

POGACA400 g brašna
½ kvasca / 2 dl mlijeka / 1 kaši?ica še?era
1 dl mlake vode
½  dl ulja
1 jaje
1 kašika pavlake
sol
žumance + sjemenke za posipanje

Nadjev:
100 g suhog mesa / 1 kašika maslaca / 1 prasa

Na maslacu izdinstati tanko sje?enu prsu i suho meso sje?eno na tanke rezance, pa ohladiti.

U mlijeku otopiti še?er i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20-ak minuta da se ne zapjeni i na taj na?in dobijemo kvaš?evo mlijeko.

U 350 g brašna dodati so i promiješati, posebno pomiješati mokre sastojke, ulje, pavlaku, 1 jaje i vodu te umiješati zajedno sa kvaš?evim mlijekom u brašno. Tokom miješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijete rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke. Nakon toga ostavimo tijesto da se malo odmori i nado?e… Zatim ga podjelimo na dva dijela i svaki razvaljamo u krug. Donji dio tijesta prmažemo nadjevom od prase te preklopimo krugom tijesta i stavimo ga u okruglu tepsiju. Zatim ide oblikovanje same poga?e. Najzgodnije vam je u sredinu staviti ?ašu ili manju zdjelicu i onda isje?emo krug skroz do kraja na pola pa na ¼ pa svaki dio na još 6 trakica koje uhvatimo za krajeve i okrenemo nekoliko puta oko svoje osi. Premažemo umu?enim jajetom i pospemo sjemenkama, ostavimo da se diže 20-ak minuta, pa pe?emo u zagrijanoj rerni na oko 180?C 30ak minuta.

PUNJENA JAJA

JAJA10-ak kuhanih jaja
125 g maslaca
1 kašika majoneze
1 kapšika senfa
1 kašika tahina
tabasko
100 g lososa
so i biber

Kuhana jaja o?istiti i uzduž prepoloviti te izvaditi žumance. Maslac pustiti da omekani na sobnoj temperaturi, dodati mu žumance i sve ostale sastojke te ih štapnim mikserom izmiksati u homogenu, glatku smjesu koju stavite u dresing vre?icu te punite bjelance.

KUGLICE OD SIRA

KUGLICE250g sira / 150 g sirnog namaza
5-6 smokvi / 5-6 datula / 100 g pistacija
limunova kora
so i biber
crvena za?inska paprika

Za pripremu kuglica trebat uzeti sir koji se može oblikovati, dakle neku mekšu varijantu ili ribani tvr?i sir koji koji pomiješate s krem-sirom da se mogu lakše oblikovati i da se poslije ne raspadnu. Smokve odvojite od peteljki, datule od koštica i usitnite ih u blenderu zajedno sa pistacijima te polovinu dodajte u sir i za?inite ribanom limunovom korom, solju, biberom i crvenom paprikom pa sve dobro promiješajte i oblikujte kuglice veli?ine smokve. Ostatak mješavine usitnjenog vo?a koristite tako da svaku kuglicu uvaljate u taj miks. Kuglice probodite ?a?kalicama i stavite u frižider do posluživanja.

POSNA MAJONEZA

50 g sojinog brašna
1,5 dl sojinog mlijeka
3 dl maslinovog ulja
senf / limunov sok / so i biber

U sojinom mlijeku ili vodi, skuhati sojino brašno neprestano miješaju?i da se ne stvore grudvice te staviti u staklenu zdjelu da se ohladi. Ohla?enoj smjesi dodati senf te za?initi solju, biberom i limunovim sokom te promiješati pa neprestano mute?i polako doliti maslinovo ulje.

Ako želite ljutu majonezu možete chili papri?ice sitno isje?i i na laganoj vatri popržiti na ulju te ohladiti i koristiti to ulje za pripremu majoneze.

POSNA SALATA

POSNA SALATA200 g graška / 200 g mrkve / 200 g kiselih krastavaca / 200 g graha / 200 g kukuruza
2–3 feferone / 2 paprike
100 g crnih maslina
3 konzerve tunjevine
posna majoneza
limunov sok
so i biber

Papriku isje?i na kockice veli?ine graška i kukuruza kao i kuhanu mrkvu i kisele krastavce. Grah ako možete na?ite mali crni, a ako ne onda ljubi?asti te ga skuhajte i ohladite. Crne masline sitno isjeckajte. Tunjevinu iz konzerve nemojte previše usitniti tako da se vide komadi mesa. Sve sastojke pomiješajte i za?inite solju, biberom i limunovim sokom te povežite majonezom.

TEKST I FOTO: OBN PR