Ko je prva naga glumica u Holivudu?

by | 28 Augusta, 2012
Obnaženo žensko tijelo danas je standard u Holivudu, ali nije uvijek bilo tako. Prvi primjer potpuno golog ženskog tijela u nepornografskom filmu datira iz 1915. godine, a desio se u filmu Inspiration, gdje je glumica Audrey Munson igrala model skulptoru.
Audry je rođena u Rochesteru 8. juna 1891, a karijeru je i počela kao model skulptorima. Nakon što se kao petnaestogodišnjakinja preselila u Njujork 1906, slučajno ju je otkrio fotograf i zaposlio kao model, te upoznao sa slavnim skulptorom Isidorom Kontijem. Karijera joj je ubrzo krenula uzlaznom putanjom, te se kroz nekoliko godina mogla pohvaliti da Manhattan ima petnaest skulptura pravljenih po njenom liku. Zbog svojih angažmana dobila je nadimak Američka Venera.
Godine 1915. preselila se u Kaliforniju, gdje je dobila ulogu u filmu Inspiration. Film se zbog njenog obnaženog tijela borio s nekoliko pokušaja cenzure. Dobila je uloge i u još četiri nijema filma, ali oni nisu sačuvani. Nekoliko godina kasnije, Audrey se vratila u Njujork, a početkom dvadesetih godina je počela graditi karijeru kao spisateljica, pišući priče za New York Journal American i baveći se temama poput nedostižnih ideala ljepote.
Privatni problemi koje joj je donijela veza njene majke sa oženjenim bogatim doktorom, uticali su na karijeru Audrey Munson i nakon nekoliko godina bila je prisiljena da se preseli u drugi grad. Nakon što se 1922. godine pokušala ubiti, odvedena je u psihijatrijsku bolnicu. Patila je od depresije i šizofrenije, iznimno stigmatiziranih stanja u to vrijeme, naročito kad su od njih bolovale žene. Ostatak života je provela zatvorena u instituciji, a umrla je 1996, doživjevši čak 105 godina. Audrey Munson je sahranjena na nepoznatoj lokaciji. 
 
Www.radiosarajevo.ba