Kuhajte i ove nedjelje s Vjekom

by | 5 Marta, 2014

Ove nedjelje u najpopularnijoj kuhinji u Bosni i Hercegovini, Vjekinoj kuhinji sprema se još jedan zdravi i ukusni obrok. Započet će sa pripremom pite od poriluka, nakon čega slijedi priprema salate od gljiva. Uz sve to Vjeko će spremiti i skoro posne odreske, a za kraj će pokazati kako pripremiti juhu od gljiva. Zato e propustite emisiju „Lonci i poklopci“ i ove nedjelje 9.3.2014. u 12 sati!

IMG_9031

PITA OD PORILUKA

  • ½ kg jufke
  • ½ kg poriluka
  • ½ kg heljde
  • ½ kg krumpira
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • ulje

Krumpir skuhati u ljusci, oguliti i isjeći na kockice ili izgnječiti viljuškom. Heljdu skuhati u vodi pa ocjediti. Poriluk očistiti, isjeći na kolutiće i ispirjati na malo ulja, začiniti solju, paprom i usitnjenim češnjakom. Skinuti s vatre pa umješati usitnjeni kuhani krumpir i leću. Ovim nadjevom puniti jufke, možete slaganu varijantu, a možete i motati, ovisno želji i kvalkiteti jufki. Premazati uljem i peći oko pola sata na 180C.

SALATA OD GLJIVA

  • ½ šampinjona
  • 2-3 pečene paprike
  • 1 glavica zelene salate
  • 2 žlice kikirikija
  • krotoni
  • malo jogurta
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • sol i papar

Gljive ovisno o veličini isjeći na ¼ ili ako su malene ostaviti cijele te izgrilati na grill tavi i ohladiti. Pečenim paprikama odstraniti kožicu, pa ih isjeći na trakice. Kikiriki usitniti u blenderu. Zelenu salatu oprati, ocjediti i isjeći na rezance te koristiti kao podlogu na dnu salatnog tanjura. Pomješati ohlađene grilane gljive, na trakice isječene paprike i usitnjeni kikiriki te preliti marinadom koju smo dobili mješajući ostasle sastojke. Poslužiti na podlozi od zelene salate dekorirano krotonima.

POSNI ODRESCI

  • 15ak sojinih odrezaka
  • povrtni temeljac
  • 1 žlica senfa
  • 100g brašna
  • 100g krušnih mrvica
  • 100g sezama
  • voda
  • sol i papar

Skuhati sojine odreske u povrtnom temeljcu. Dobro ih ocjediti na cjedilu, a zatim kad se malo prohlade i uz pomoć ruku. Odreske začiniti solju i paprom, premazati senfom i pokapati uljem te ostaviti da se tako mariniraju par minuta. Za to vrijeme umutiti brašno i vodu u gusto tekuće tijesto. U tako pripremljeno tijesto staviti sve odreske pa kratko, ali čvrsto pritisnuti rukama, tako da imamo osjećaj kako smo prvo istisnuli zrak iz odrerzaka, a zatim da oni uvuku u sebe prilikom napuhivanja što više smjese i začina. Slično kao da pokušavamo isprati spužvu. Tako pripremljene odreske uvaljati u mješavinu krušnih mrvica i sezama, pržiti u dubokoj masnoći, ocjediti i poslužiti vruće.

JUHA OD GLJIVA

  • ½ kg šampinjona
  • 2 glavice crvenog luka
  • ¼ celera
  • 1 žlica crnih trubica
  • sol i papar
  • povrtni temeljac

Crveni luk i celer očistiti, usitniti i prepržiti na malo ulja. Kada omekšaju dodati šampinjone djelomično isječene na listiće, a djelomično na ¼ pa pirjati dok ne puste vodu. Zaliti malo temeljcem pa kad prokuha djelomično izmiksati štapnim mikserom, tako da juha bude krem, ali da se vide komadi gljiva. Dodati kuhanu heljdu, začiti tubicama, solju i paprom te doliti ostatkom temeljca i kuhati još par minuta.