Lonci i poklopci: Jubilarno 550. izdanje u okusima i bojama jeseni…

by | 7 Oktobra, 2016

Jesen je vrijeme kada i sami usporavamo. Osjetimo hladnoću noći, a jutra su mnogo ljepša pod pokrivačem. Mnogo boja i mirisa nas okružuje. Prosto smo uvučeni u smiraj prirode oko nas. Odgovara nam šolja toplog čaja, razgovor sa prijateljem koji grije dušu.

Vjeko Kramer - izbor namirnica za jesenji meni...

Vjeko Kramer – izbor namirnica za jesenji meni…

Ti prijatelji ove nedjelje (9. oktobar) od 13.30 sati u showu “Lonci i poklopci” su nutricionistica Marizela Šabanović i Vjeko Kramer.

U 550. izadnju showa koji mnoge žene s nestrpljenjem čekaju svake nedjelje, Vjeko je odlučio da priprema jesenske kiflice, krem juhu od gljiva, pileće jetrice, a za kraj će napraviti salatu od gljiva.

Gošća jubilarnog izdanja showa je nutricionistica Marizela Šabanović

Gošća jubilarnog izdanja showa je nutricionistica Marizela Šabanović

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

JESENSKE KIFLICE

jesenske kiflice30 g suhih gljiva
150 g lješnjaka
½ kg brašna
malo soli i šećera
malo ulja
malo maslaca
1 dl vode
2 dl mlijeka
kvasac

Suhe gljive namočimo u vrućoj vodi oko pola sata. Lješnjake lagano popržimo na suhoj tavi dok ne počnu lijepo mirisati pa ih usitnimo. Gljive izvadimo iz vode i usitnimo, a u ostatak vode dodamo mlijeko i suhi kvasac, malo šećera i brašna pa pustimo da se zapjeni. Prema potrebi dodamo još tople vode ili mlijeka tako da tekućine bude oko 3 dl.

Pomješamo brašno, sol i usitnjene lješnjake, prstima razmrvimo sjeckane vrganje i doljevajući kvaščevo mlijeko i ulje umjesimo tijesto za kiflice, pobrašnimo zdjelu i tijesto ostavimo da se diže na toplom mjestu. Kada udupla volumen premjesimo ga i oblikujemo kiflice koje redamo u tepsiji pa ih pečemo nešto manje od sat vremena na oko 180ᵒ C.

KREM JUHA OD GLJIVA

juha od gljiva½ kg gljiva
2 glavice luka
5-6 češnja češnjaka
1 paprika
1 krumpir
vrhnje za kuhanje
1 jaje
1 žlica suhih gljiva
temeljac
sol i papar
ulje

Paprike, luk. češnjak i gljive očistiti i nasjeći na tanke rezance i listiće. Gljive i svo povrće popržiti na što malo ulja, kada puste vodu odvojiti dvije žlice smjese radi dekoriranja prilikom posluživanja. U ostatak pirjanog povrća dodati na kockice isječen krumpir i pirjati još par minuta pa doliti temeljcem, začiniti prahom od suhih gljiva, solju i paprom, pustiti da kuha 10ak minuta i onda propasirati. U vrhnje za kuhanje umješati jaje, smanjiti vatru i polako umješati u juhu, nakon ovoga juha više ne smije vriti. Prilikom serviranja dekorirati komadićima pirjanih gljiva ili ih posebno nekoliko izgrilati samo za to.

PILEĆA JETRICA

pileca jetrica½ kg pilećih jetrica
2-3 mrkve
2 glavice luka
2 paprike
2 rajčice
250g šampinjona
1 žlica suhih gljiva
čenjak i peršinov list
temeljac
sol i papar
ulje

Luk, paprike i mrkvu očistiti. Luk i paprike nasjeckati na kockice, pola mrkve možete nasjeći na kockice i pola naribati na najsitnijem ribežu. Svo povrće ispirjati na malo ulja, pa kada omekša dodati mu usitnjene gljive pa pirjati dok ne puste vodu i onda dodati jetrice, zalijemo malo temeljcem i pirjamo par minuta. Začinimo sušenim gljivama u prahu, solju i paprom i dodamo isjeckane rajčice i pustimo da provrije. Na kraju začinimo još sa malo usitnjenog češnjak i peršinovog lista.

SALATA OD GLJIVA

salata od gljiva10-ak crvenih paprika
300 g šampinjona
100g travničkog sira
češnjak i peršinov list
sol i papar
aceto balsamico
ulje

Crvene paprike ispeći u pećnici, oguliti i odvojiti od sjemenki. Gljive očistiti od zemlje i lišća, isjeći na iste komade i izgrilati na malo ulja dok ne puste višak vode. Pomješati gljive i paprike pa začiniti usitnjenim češnjakom i peršinovim listom, solju, paprom, uljem i acetom balsamicom te na kraju umješati na kockice isječen travnički sir.

TEKST I FOTO: OBN PR