Otkrijte šta vaši otisci prstiju govore o vama
Otisci prstiju otkrivaju više od identiteta; istražite kako šta vaši otisci prstiju govore o vama i vašem karakteru i ličnosti Otisci prstiju su k...
Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” na programu OBN televizije je u nedjelju, 15. januara od 13 sati!
Vjeko Kramer će spremati ukusna i zdrava jela. Ovonedjeljno druženje započinje pripremom nadjeva od pilećih jetrica, zatim će pripremati kolač od višanja, kaponatu, a na kraju krompir salatu.
I ove nedjelje društvo Vjeki u studiju pravi sestra Ivana.
NADJEV OD PILEĆIH JETRICA
400 g pilećih jetrica
1 crveni luk
3-4 čena bijelog luka
1 namočena zemička
2 jajeta
ulje
1 kašika crnih trubica
kim
so i biber
crvena začinska paprika
Vegeta
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada omekša dodamo mu usitnjena jetrica, kojima smo odvojili srca te prah crnih trubica i dinstamo nekoliko minuta. Kada potamne umiješamo ocijeđenu namočenu zemičku ili sredinu starog kruha pa začinimo Vegetom, kimom, crvenom paprikom, solju i biberom. Povežemo smjesu umućenim jajima. Od ovako dobijene smjese možemo raditi dosta stvari; od punjenja pileta do punjenja odrezaka ili je koristiti kao paštetu. Možemo je takođe zapeći samostalno pa je koristiti kao dodatak sendvičima ili kao tapas…
KOLAČ OD VIŠANJA
250 g petit beurre keksa
1 l soka od višanja
1 l mlijeka
1 kg višanja
350 g griza
550 g šećera
250 g maslaca
½ l slatkog vrhnja
Nadjev 1 – prokuhati 1 litru soka od višanja i 300 g šećera te zgusnuti grizom i na kraju ukuhati višnje bez koštica
Nadjev 2 – skuhati 3 pudinga na 1 litri mlijeka sa 250 g šećera. Kada se ohladi umiješati 250 g maslaca koji smo temperirali na sobnu temperaturu
Na dno pravougaone tepsije poredati petit beure kekse pa ih preliti nadjevom 1 pa zatim nadjevom 2 i nakon toga tučenim slatkim vrhnjem.
CAPONATA – KAPONATA
2-3 patlidžana
2 luka
2 konzerve pelata
1 kašika kapara / 100 g zelenih maslina
stabljika celera
so i biber / 1 kašičica šećera
bosiljak
bijeli luk
vinski ocat
ulje
Vegeta
Patlidžane isijecite na kockice veličine oko 1 cm, malo posolite i ostavite da se cijede. Na malo ulja izdinstajte sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk pa kad omekšaju dodajte usitnjene pelate, začinite solju, biberom, Vegetom i šećerom te dinstajte još nekoliko
minuta i onda dodjate izgnječene kapare i usitnjene otkoštene zelene masline.
U posebnoj tavi na ulju popržite ocijeđene kockice patlidžana i nakon nekoliko minuta im dodajte na sitnije kockice isječene stabljike celera pa pržite još nekoliko minuta, poprskajte vinskim octom pa onda prelijte umakom od paradajza te pustite da zajedno bace još jedan ključ i onda ostavite u poklopljneoj posudi do posluživanje. Caponatu možete poslužiti kao prilog jelima ili na brusketama kao predjelo. Ako vam je ostane, samo je spremite u staklenku i držite u frižideru još par dana.
KROMPIR SALATA
700 g kuhanog krompira
2 crvena luka
150 g dimljenih purećih prsa / 150 g tvrdog sira
150 g kiselih krastavaca / 100 g crnih maslina
3-4 kuhana jajeta
1 kašika senfa
1 kašika majoneze
1 kašika vrhnja
1 kašika tahina
limunov sok
maslinovo ulje
so i biber
Kuhani krumpir oguliti i nasjeći na tanje ploške i poprskati limunovim sokom. Crveni luk, sir, dimljena pureća prsa nasjeći na kockice, a kisele krastavce na kolutiće. Masline usitniti kao i kuhana jaja. Sve sastojke pomiješati i preliti dresingom koji smo napravili tako što smo pomiješali senf, majonezu, vrhnje, tahin, so i biber te limunov sok i maslinovo ulje.
TEKST I FOTO: OBN PR