Kako napraviti napuljsku pizzu: Jednostavno i ukusno
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijansk...
Zima još uvijek na našoj polulopti, katolički vjernici i dalje su vremenu korizme. Vjeko Kramer će stoga u novoj emisji “Lonaca i poklopaca” na OBN Televiziji (nedjelja, 25. februar od 13 sati) spremiti posna jela koja na svoj specifičan način ipak imaju poseban okus. Tako ćete moći jesti bez griže savjesti, a opet uživati u svakom zalogaju. Musaka od kiselog kupusa, riblja čorba s grahom, posna majoneza, salata od rakova i salata od lignji, specijaliteti su čije ćete spremanje vidjeti ove nedjelje.
Musaka od kiselog kupusa
1 kg kiselog kupusa
200 g kuhane riže
1 kg kuhanog krompira
3 konzerve tunjevine
2 crvena luka
krušne mrvice
ulje
so i biber
Vegeta
Priprema:
Kiseli kupus isperite u mlakoj vodi i dobo ocijedite. Na ulju izdinstajte sitno sjeckani crveni luk i kada omekša dodjate mu kiseli kupus i posolite, dodajte biber i Vegetu pa dinstajte dok malo omekša i onda dodajte kuhanu rižu i promješajte. Kuhani krompir ogulite i nasijecite na ploške. Dno tepsije nauljite, pospite krušnim mrvicama pa stavite pola krompira sječenog na ploške, na njega rasporedite polovinu nadjeva od kiselog kupusa i riže pa po njemu rasporedite tunjevinu iz konzerve te prekrijte ostatkom nadjeva od kupusa i na kraj završite redom krompira. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C oko pola sata do 45 min.
Riblja čorba s grahom
300 g kuhanog graha
2 krompira
2 luka
1 poriluk
300 g fileta oslića
100 g suhog kruha
ribljeg temeljca
limunov sok / peršinov list
so i biber
Vegeta
Priprema:
Krompir oguliti i isjeći na kockice. Skuhati ga u ribljem temeljcu dok ne omekša. Luk isjeći na kockice i popržiti, izmiksati. Kuhani grah izmiksati u pire pa ga umješati u riblji temeljac s krompirom, dodati i pire od prženog luka i začiniti biberom. Filete oslića posoliti i pobiberiti, pobrašniti, prepržiti na malo ulja dok ne porumene pa ih pržene usitniti. Na ostatku masnoće popržiti poriluk isječen na tanke kolutiće. Usitnjenu ribu, prženi poriluk i suhi kruh pomješati, začiniti limunovim sokom i usitnjenim peršinovim listom i tu mješavinu poslužiti uz čorbu.
Posna majoneza
6 kašika gustina
20-ak kašika vode
3 kašike senfa
20-ak kašika ulja
sok ½ limuna
so i biber
Priprema:
Šest ravnih kašika gustina izmiješati u 20-ak kašika vode pazeći da nema grudvica, pa sve skuhati da se zgusne. Kad se masa ohladi mikserom umiksati tri kašičice senfa, a zatim polako 20-ak kašika ulja. Na kraju umiješati sok pola limuna i so i biber. Ostaviti u frižideru i koristiti umjesto klasične majoneze.
Salata od rakova
200 g surimi račića / 250 g prženog oslića
2 kuhane mrkve / 2 kuhana krompira
200 g kiselih krastavaca
200 g kuhanog graška
200 g kikirikija
posna majoneza
so i biber / peršinov list
limunov sok
Priprema:
Povrće isjeckati na kockice i pomiješati s graškom. Kikiriki izdrobiti i dodati u smjesu. Surimi račiće isjeći na kolutiće i pomiješati s povrćem. Prženog oslića isjeći na trakice i umiješati u salatu. Posoliti i pobiberiti, dodati usitnjeni peršinov list, limunov sok i povezati posnom majonezom.
Salata od lignji
½ kg lignji
1 crvena paprika / 1 žuta paprika / 1 poriluk / 3 čena bijelog luka
2 kuhana krompira
100 g crnih maslina
limunov sok
peršinov list
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Lignje skuhati, ocijediti, ohladiti i nasjeći na kolutiće. Paprike, poriluk i bijeli luk očistiti i nasjeći na tanke listiće. Kuhani krompir isjeći na kockice. Masline odvojiti od košpica i nasjeći. Sve sastojke pomiješati i posoliti, pobiberiti, dodati limunov sok, maslinovo uljem i peršinov list. Poslužiti u školjkama uz pecivo.
Recepti i foto: OBN PR