Lonci i poklopci: Prvo jesenje izdanje kulinarskog showa OBN televizije

by | 24 Septembra, 2016

548. emisija kulinarskog showa “Lonci i poklopci” je prva emisija ove jeseni (gledajte je u nedjelju, 25. septembra od 13,30 sati). Vjeko Kramer je i za ovo izdanje odlučio pripremati ukusna i zdrava jela.

Kramer emisiju započinje pripremom Musake od teletine i batata, zatim će pripremati bosanski lonac po starom receptu, salatu od pečenih paprika a za kraj će napraviti pirjani patlidžan u umaku od rajčice.

lonci_poklopci_250916_1.00_52_16_15.Still024MUSAKA OD TELETINE I BATATA

1/2 kg mljevene teletine
1 kg batata – slatki krumpir
1 crveni luk
1 mrkva
1 crvena paprika
1 feferona
2 rajčice
2 češnja češnjaka
maslac
3 jajeta
100g kiselog vrhnja
crvena paprika
sol i papar
Vegeta

Batat, slatki krumpir, oprati i oguliti, nasjeći na tanke ploške i blanširatii u slanoj vodi, pa ocjediti. Za to vrijeme na malo maslaca popržiti usitnjeni luk i papriku sječene na kockice pa mrkvu pa im nakon par minuta dodati teletinu, začiniti crvenom paprikom i propirjati. Nakon 5 minuta dodati usitnjenu rajčicu i začiniti vegetom te usitnjenim češnjakom. U vatrostalnoj posudi dno prekeriti blanširanim batatom, pa složiti pirjanu teletinu i pokrijemo batatom, zalijemo umučenim jajima sa kiselim vrhnjem i zapečemo u pečnici zagrijanoj na 180 oko pola sata.

lonci_poklopci_250916_1.00_52_35_17.Still027BOSANSKI LONAC

½ kg junetine
½ kg teletine
½ kg janjetine
2 glavice luka
1 glavica češnjaka
2-3 mrkve / 1/4 korjena celera / 1 korjen peršuna
1 glavica kupusa
1/2 kg mahuna
2-3 krumpira
2-3 paradaiza
2 lit temeljca
peršunov list
sol i papar
Vegeta

Svo povrće očistiti i isjeći na željene veličine. Meso isjeći na kocke. U lonac redati povrće i meso u redovima zaliti temeljcem i kuhati dok se svi okusi ne sjedine i meso ne omekša.

lonci_poklopci_250916_1.00_34_55_10.Still016SALATA OD PEČENIH PAPRIKA

1kg pečenih paprika
1 patlidžan
½ kg rajčice
4-5 češnjeva češnjaka
maslinovo ulje
limunov sok
peršinov list
sol i papar

Pečene paprike ogulimo. Patlidžan isječemo na ploške i izgrilamo na gril tavi. Rajčice oprati i nasjeći na kriške. Na malo maslinovog ulja koje smo prethodno zagrijali popržimo rajčicu, ne duže od minutu dvije. Nemojte pregrijati ulje da vam ne bi počelo jako prskati kad dodate rajčice. Dakle neka se malo zagrija pa onda nek se dalje zagrijavaju zajedno u tavi i već tu ga začinite usitnjenim češnjakom. Pomješati pečene paprike i grilane patlidžane, sve isječeno na rezance debljine oko 1 cm zatim dodati i rajčicu te začiniti aromatiziranim maslinovim uljem, usitnjenim peršinovim listom. solju, paprom i limunovim sokom.

PIRJANI PATLIDŽANI U UMAKU OD RAJČICE

2 patlidžana
½ kg pečenih paprika
½ kg rajčice
5-6 češnjeva češnjaka
2,5 dl soka od rajčice
maslinovo ulje
korica limuna
sol i papar
peršinov list
Vegeta

Pečene paprike ogulimo. Patlidžan isječemo na ploške i izgrilamo na gril tavi. Rajčice oprati i nasjeći na kriške. Na malo maslinovog ulja koje smo prethodno zagrijali popržimo oguljene paprike i kriške grilanog patlidžana pa dodamo svježu rajčicu. Pirjamo par minuta dok rajčiica malo ne pusti sok, te onda dodamo sok od rajčice i začinimo koricom limuna, usitnjenim peršunovim listom i češnjakom te solju i paprom i Vegetom.

TEKST I FOTO: OBN PR