Belma Tvico predstavlja Dichotomy: Slavljenje dualnosti i svjedočanstvo otpornosti
Kolekcija Dichotomy za jesen/zimu 2024/2025 istražuje dualnost dobra i zla, spajajući vanvremensku filozofiju s bezvremenskim dizajnom “Linija koj...
Moderna medicina svrstava mlijeko i mliječne proizvode u grupu kompletne ili funkcionalne hrane. Zašto je to tako? Oni sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju. Izuzetno je važno da djeca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda, jer u ovoj fazi tijelo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mliječni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.
Iako mlijeko sadrži oko 87% vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj tijela – ali kada je kalcijuma premalo u tijelu, to može dovesti do usporavanja rasta. Proteini u mlijeku i mliječnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.
U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovniku uključeno i mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir i razni fermentirani mliječni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše tijelo. Uz proteine, kalcijum, jogurt, kiselo mlijeko i kefir također sadrže bakterije, mliječne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.
Tekst: PR