Novo druženje uz kulinarski show “Lonci i poklopci” ove nedjelje na OBN televiziji

by | 14 Oktobra, 2016

Vjeko Kramer i Marizela Šabanović, nutricionistikinja iz Tuzle, za nedjelju 16. oktobar od 13:45 sati zakazuju novo druženje uz kilinarski show Lonci i poklopci na OBN televiziji!

Nedjeljno druženje uz Vjeku Kramera i nutricionisticu Marizelu Šabanović

Nedjeljno druženje uz Vjeku Kramera i nutricionisticu Marizelu Šabanović

Hladnoća jesenjeg jutra ugodnija je pod pokrivačem i uz društvo dobrih prijatelja. Prijatelji uz koje svakako možete provesti ugodno nedjeljno popodne i ovoga puta su Vjeko i Marizela. Za ovu nedjelju Vjeko je odlučio da pripremi ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom slatke pite od jogurta, zatim će pripremati gulaš od gljiva, namaz od tune i avokada, a za kraj će napraviti salatu od kupusa i korjenastog povrća.

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

SLATKA PITA OD JOGURTA

½ kg jufkePITA
3 šalice jogurta
2 šalice šećera
1 šalica griza
½ šalice ulja
1 prašak za pecivo
2 jabuke
2 kruške
200g pečene tikve
1 mahuna vanilije
malo cimeta
šećer u prahu

Priprema: 
Jabuke i kruške oguliti i očistiti od koštica te nasjeći na kockice kao i pečenu tikvu. Pomiješajte jogurt, ulje, šećer, griz i prašak za pecivo te dodajte sjemenke vanilije i malo cimeta tako da dobijete kremu kojom ćete premazivati jufke.
Uzimamo prvu jufku i premažemo je uljem pa na nju stavimo drugu jufku koju premažemo tanko kremom od jogurta, na nju stavljamo treću jufku koju isto tako pramažemo pa onda stavljamo četvrtu koru koju premažemo kremom i pospemo sjeckanim voćem i tikvom. Zarolamo u roladu i stavimo u uljem premazanu tepsiju. Od ½ kg jufki dobićemo 3 rolade koje pečemo u pećnici zagrijanoj na oko 180 stepeni oko 40 min. Prilikom posluživanja pospemo šećerom u prahu.

GULAŠ JUHA OD GLJIVA

GULAS RECEPT400g gljiva
½ kg teletine
2 glavice luka
4 češnja češnjaka
50 g maslaca
2-3 krumpira
teleći temeljac
sol i papar
prah crnih trubica
peršinov list
Vegeta

Priprema:
Gljive očistiti i sitno nasjeckati kao i crveni luk i češnjak. Na maslacu popržiti crveni luk, pola usitnjenog češnjaka i gljive te dodamo sitno sjeckanu teletinu. Kad meso prestane puštati sok doliti malo temeljca, dodati krumpir sječen na kockice i začiniti Vegetom, dimljenom paprikom, prahom crnih trubica, solju i paprom. Kuhati 10 ak minuta. Na kraju začiniti ostatkom češnjaka i peršinovim listom.

NAMAZ OD TUNE I AVOKADA

NAMAZ2 konzerve tune
2 kuhana jajeta
200g crnih maslina
1 avokado
1 luk
1 žlica senfa
1 žlica majoneze
limunov sok
sol i papar

Priprema:
Izgnječiti viljuškom tunjevinu i avokado pa začiniti senfom, majonezom, limunovim sokom, solju i paprom. Luk, crne masline i kuhana jaja sitno isjeckati i umješati u paštetu.

SALATA OD KUPUSA I KORJENASTOG POVRĆA

VJEKO1 glavica kupusa
2 cikle
2 mrkve
½ celera
1 korijen peršina
1žlica sezama / 1 žlica lana / 1 žlica suncokreta / 1 žlica sjemenki buče
1 žlica tahina
jabučni ocat
maslinovo ulje
češnjak
kopar
sol i papar

Priprema:
Kupus isjeći na rezance, a korjenasto povrće naribati na ribežu. Sjemenke popržiti na suhoj vrućoj tavi i ohladiti. Pomješati kupus, naribano povće i sjemenke te začiniti dresingom.
Dresing za salatu napraviti tako što ćete pomješati sve ostale sastojke.
Umješajte dresing u naribano povrće i tako pripremljenu salatu držite u hladnjaku do posluživanja.

TEKST I FOTO: OBN PR