Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 17 Novembra, 2016

Novo, 556. izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” na programu OBN TV je i ove nedjelje, 20. novembra od 13 sati.

Jačanje imuniteta i zdravlje - u fokusu nove epizode showa "Lonci i poklopci"

Jačanje imuniteta i zdravlje – u fokusu nove epizode showa “Lonci i poklopci”

Kao što svi znamo, dolaskom zime očekuje nas sezona prehlade, hunjavice i gripe. Da bismo izbjegli ove zimske “napasti” potrebno je učiniti naš organizam što otpornijim.

Gošća ovosedmičnog izdanja showa je nutricionistica Marizela Šabanović

Gošća ovosedmičnog izdanja showa je nutricionistica Marizela Šabanović

Vjeko je ove nedjelje odlučio pripremati i ukusna i zdrava jela koja će nam sa ostalim zdravim namirnicama ojačati imunitet i pomoći organizmu da se sam odupre zimskim nedaćama. Emisiju započinje pripremom musake od luka, zatim će pripremati juhu od puretine, a na kraju će pokazati kako pripremiti salatu od kupusa i korjenastog povrća.

MUSAKA OD LUKA

musaka800 g krumpira
½ kg luka
2 jajeta
250 g ribanog sira
2 dl vrhnja za kuhanje
sol i papar
Vegeta
soja sos
maslinovo ulje
peršinov list

Krumpir skuhati u ljusci pa oguliti te nasjeći na ploške. Luk očistiti pa nasjeći na kolutiće i popržiti na maslinovom ulju, začiniti soja sosom. Jaja umutiti te im dodati vrhnje za kuhanje i začiniti solju, paprom i vegetom. U  nauljenu vatrostalnu posudu na dno složiti ploške krumpira pa na njih staviti sav pirjani luk i posuti ga ribanim sirom. Na vrh staviti krumpir i sve preliti umućenim jajima. Peći u  već zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.

JUHA OD PURETINE

juha1 pureći nadbatak
100 g suhog mesa
2 crvena luka
150 g graha
2 mrkve
1/8 korijena celera
2 krumpira
sol i papar

Puretinu isjeći na kockice, kao i mrkvu, luk, celer i krumpir te  staviti u hladnu vodu da se kuha.  Začiniti solju i paprom. Pred kraj kuhanja dodati i grah iz konzerve. Po želji na kraju legirati vrhnjem za kuhanje u koje smo umješali žumanjak

SALATA OD KUPUSA I KORJENASTOG POVRĆA

salata1 glavica kupusa
2 cikle
2 mrkve
½ celera
1 korijen peršina
1žlica sezama / 1 žlica lana / 1 žlica suncokreta / 1 žlica sjemenki buče
1 žlica tahina
jabučni ocat
maslinovo ulje
češnjak
kopar
sol i papar

Kupus isjeći na rezance, a korjenasto povrće naribati na ribežu. Sjemenke popržiti na suhoj vrućoj tavi i ohladiti. Pomješati kupus, naribano povće i sjemenke te začiniti dresingom.
Dresing za salatu napraviti tako što ćete pomješati sve ostale sastojke.
Umješajte dresing u naribano povrće i tako pripremljenu salatu držite u hladnjaku do posluživanja.

TEKST I FOTO: OBN PR